Tarhonyás csirkepörkölt
(főétel)

Hozzávalók:
1/2 kg csirkemell, 3 mokkás kanál só,, 2 evőkanál őrölt pirospaprika, 2 paradicsom, 1 TV paprika, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 1/4 kg tarhonya,Elkészítés:
A tarhonya nagy kedvencem. Gyermekkoromban ritkán kaptunk, így kuriózumnak számított. Emlékszem, mindig, amikor ez volt az ebéd, szabályos közelharcot vívtunk az utolsó falatokért :-) Persze a lányaim is imádják, így ezt elkerülendő, mindig jó sokat szoktam főzni belőle. :-)
Az elkészítése nem bonyolult. Inkább csak odafigyelést igényel.
A pörkölt egy sima csirkemell pörkölt csak nem combból, hanem mellből.
A hagymát apró kockára vágom, majd serpenyőbe teszem. Ráteszek 2 mokkás kanál sót és 1 evőkanál olajat, majd kis lángon üvegesre pirítom.
Ha kész, lehúzom a lángról és hozzáadom a pirospaprikát. Alaposan elkeverem, majd hozzáadok egy kis vizet, hogy visszahűtsem.
Ezután beleteszem az apróra vágott paradicsomot és paprikát és öntök hozzá még annyi vizet, hogy ellepje.
Fedő alatt 10 percig főzöm. Ezalatt a csirkemellet alaposan megmosom és kb 1 cm-es kockákra vágom.
Hozzáadom az alaphoz és hozzáadom annyi vizet, hogy ellepje, majd időnként megkeverve 30 percig főzöm. Amikor a víz annyira elfőtt, hogy a hús alatt közepesen sűrű szaft maradt, akkor jó.
A tarhonyát egy serpenyőbe teszem, majd hozzáadok 1 mokkás kanál sót és 1 evőkanál olajat. Közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett zsemle barnára pirítom (mint a lebbencs levesnél) majd vizet adok hozzá. A szabály itt is az, mint a rizsnél. Tehát egy egység tarhonyához 2 egység víz kell. Egyszerűen ez úgy oldható meg, hogy a serpenyőben kétszer olyan magas legyen a víz, mint a tarhonya.
Közepes lángon kb 20 perc alatt megfő. Ha szükséges, főzés közben még adok hozzá vizet.
Itt a lényeg a folyamatos kevergetésen van, mert különben összeragad.
Az elkészítése nem bonyolult. Inkább csak odafigyelést igényel.
A pörkölt egy sima csirkemell pörkölt csak nem combból, hanem mellből.
A hagymát apró kockára vágom, majd serpenyőbe teszem. Ráteszek 2 mokkás kanál sót és 1 evőkanál olajat, majd kis lángon üvegesre pirítom.
Ha kész, lehúzom a lángról és hozzáadom a pirospaprikát. Alaposan elkeverem, majd hozzáadok egy kis vizet, hogy visszahűtsem.
Ezután beleteszem az apróra vágott paradicsomot és paprikát és öntök hozzá még annyi vizet, hogy ellepje.
Fedő alatt 10 percig főzöm. Ezalatt a csirkemellet alaposan megmosom és kb 1 cm-es kockákra vágom.
Hozzáadom az alaphoz és hozzáadom annyi vizet, hogy ellepje, majd időnként megkeverve 30 percig főzöm. Amikor a víz annyira elfőtt, hogy a hús alatt közepesen sűrű szaft maradt, akkor jó.
A tarhonyát egy serpenyőbe teszem, majd hozzáadok 1 mokkás kanál sót és 1 evőkanál olajat. Közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett zsemle barnára pirítom (mint a lebbencs levesnél) majd vizet adok hozzá. A szabály itt is az, mint a rizsnél. Tehát egy egység tarhonyához 2 egység víz kell. Egyszerűen ez úgy oldható meg, hogy a serpenyőben kétszer olyan magas legyen a víz, mint a tarhonya.
Közepes lángon kb 20 perc alatt megfő. Ha szükséges, főzés közben még adok hozzá vizet.
Itt a lényeg a folyamatos kevergetésen van, mert különben összeragad.
© FőzzVelem! Minden jog fenntartva.
További ételek, amelyek érdekelhetnek:

Tojásos lecsó
Amint elkezdenek érni a kiskertben a zöldségek, lecsó és zöldségpörkölt Kánaán veszi kezdetét. Az egyik legegyszerűbb lecsós étel a tojásos lecsó.
lecsó tojás

Paradicsomos spagetti
Nagyon szeretjük az olasz tésztákat. Legyen az akár bolognai spagetti, vagy milánói makaróni.
De a legegyszerűbb a hagyományos paradicsomos spagetti.
paradicsom fokhagyma oliva olaj