Vajbab főzelék
(főétel)

Hozzávalók:
40 dkg vajbab, 2 evőkanál tejföl, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál ecet, 3 evőkanál cukor, 1,5 mokkáskanál só,Elkészítés:
A vajbabot egy lábasba teszem, sózom és annyi vizet teszek bele, hogy ellepje. Puhára főzöm.
A habaráshoz a tejfölt a liszttel csomómentesre keverem, de közben 3 evőkanál vízzel hígítom. A forrásban lévő babhoz adom folyamatos kevergetés mellett. Egyet rottyan és leveszem a tűzről.
Cukorral és ecettel ízesítem.
Szüleink idejében pörkölttel tálalták, de én nem szoktam elnyomni a vajbab klassz ízét.
További ételek, amelyek érdekelhetnek:

Borsó főzelék
A borsófőzelék egyszerűsége miatt ajánlott a szürke hétköznapokra.
borsó

Finomfőzelék
Még emlékszem, hogy mennyire szerettük napköziben a finomfőzeléket feltéttel :-)
Nem tudom, hogyan csinálták - és lehet, hogy jobb is - de az itthoni is van olyan finom, ha nem finomabb. A lányok is és persze én is nagyon imádom.
sárgarépa fehér répa liszt

Kelkáposzta főzelék
A kelkáposzta főzelék gyerekkorom réme volt. Persze most már szeretem, de amikor harcolok a gyerekekkel, hogy megegyék, nincs elfogadható érvem mellette.
kelkáposzta liszt só

Krumplifőzelék
Krumplifőzelék a legegyszerűbben elkészíthető főzelék. Mivel elrontani sem lehet, ideális ebéd.
krumpli főzelék fasírtgolyó. ecet

Sárgaborsó főzelék
A sárgaborsó főzeléknek a színe a legjobb. Nagyon klassz okker színe van. Finom és tápláló. Örökmozgó gyerekkel rendelkező családban elengedhetetlen kelléke az étrendnek.
sárgaborsó liszt só

Tökfőzelék
Egyik nyáron véletlenül ültettünk főzni való tököt. Tényleg véletlen volt, mert a vetőmag csomagolásán nem az volt. Valószínűleg a csomagoló üzemben követtek el hibát elősegítve ezzel minket, hogy megtanuljuk a tökfőzelék készítését.
Bár olyan gyereket nem ismerek, aki szeretné a tökfőzeléket, azért egy évben egyszer ott a helye az asztalon.
főzőtök kapor liszt