Gyöngybableves

(főétel)

Gyöngybableves

Hozzávalók:

1/2 kg gyöngybab, 3 db sárgarépa, 3 db fehér répa, petrezselyem zöld, 4 evőkanál liszt, 1/2 dl olaj, 1-2 mokkás kanál só, 1 mokkás kanál őrölt pirospaprika, 10 dkg füstölt csülök vagy füstölt tarja, de lehet a maradék húsvéti sonka is, tésztához: , 1 tojás, 5 evőkanál liszt, 1 mokkás kanál só,

Elkészítés:

A gyöngybableves nálunk hagyományosan húsvét utáni étel, mivel mindig marad valamennyi sonka, amit magában már nem akar senki megenni. Az így megmaradt sonka remek alapja a gyöngybablevesnek.

A babot 1 órával a főzés előtt beáztatom hideg vízbe.

Ha letelt az idő, leöntöm róla a vizet és fazékba teszem.

Felöntöm vízzel, majd hozzáadok 1-2 mokkás kanál sót. Óvatosan sózzuk, mert a hús is sós, tehát inkább kevés sóval kezdjük, és inkább a végén adjunk még hozzá, ha szükséges.

Ha felforrt hozzáadhatjuk a csíkokra vágott sárgarépát és a szintén csíkokra vágott fehér répát valamint a petrezselyem zöldet.

Ha újra felforrt hozzáadhatjuk a kockákra vágott húst.

Kb. 30-35 perc alatt megfő.

A tésztához a tálba teszem a lisztet, a közepébe a tojást, majd megsózom. Jól összekeverem kanállal, amíg tészta állagú nem lesz. Bele lehet a forrásba lévő levesbe csipkedni, de aki kényelmesebb az kinyújtja és késsel közel egyenlő széles csíkokat, majd kockákat gyárt és azt teszi a levesbe. Újra felforr a leves és kész. Jöhet  a paprikás rántás.

A paprikás rántást úgy készítem, hogy egy kis lábasba kb. 1/2 dl olajat teszek, majd hozzáadok 4 evőkanál lisztet. Kis lángon, folyamatos kevergetés mellett enyhén megpirítom. Amint kész, lehúzom a tűzről és 1 mokkás kanál őrölt pirospaprikát adok hozzá.

Jól összekeverem  és folyamatos kevergetés mellett annyi forró leves lét adok hozzá, hogy sűrű, csomómentes, folyós állaga legyen.

A forrásba lévő levesbe, folyamatos kevergetés mellett lassan öntöm a rántást. Annyit kell csak beletenni, amitől kicsit besűrűsödik.
Ízlés szerint kenyérrel és tejföllel tálalhatjuk.

További ételek, amelyek érdekelhetnek:

Gulyásleves

Gulyásleves

Nálunk az abszolút favorit a gulyás leves. Nem az 5 perces kategóriába tartozik, de nagyon finom. A közhiedelemmel ellentétben a gulyás leves nem kizárólag marha lábszárból készülhet. Ahol gyerek van, ott készülhet pulykából vagy sertésből is.
gulyás leves paprika paradicsom csipetke

Share on Tumblr

Nézd meg mit főzhetsz még ezekből

gyöngybab, sonka, sárgarépa, fehér répa, petrezselyem