Székelykáposzta

(főétel)

Székelykáposzta

Hozzávalók:

1 fej vöröshagyma, 1/2 kg sertés comb, 1/4 kg sertés oldalas, 2 kg savanyú káposzta, 3-4 kávéskanál só, 2 evőkanál pirospaprika,

Elkészítés:

A székelykáposzta nálunk hagyományosan karácsony másnapi étel. Sokat szoktunk csinálni, így a fagyasztóba is kerül. Ha év közben előfordul, hogy nincs ötletünk, előveszünk egy adagot és melegítünk. Tudom, hogy nem szép dolog, de praktikus.

A székelykáposzta nem tartozik az 5 perces ételek közé, de ha összeérnek az ízek, megéri minden főzéssel töltött perc.

Az elkészítés ugyanúgy indul, mint bármelyik pörkölt esetében. A hagymát apróra vágjuk és kevés olajon üvegesre pirítjuk. Amint megpirult, húzzuk le a tűzről és adjuk hozzá a 2 evőkanál őrölt pirospaprikát. Keverjük el alaposan.

Ennyi idő alatt a forró hagymás olajban meg is pirul, így hozzáadhatunk 2-3 dl vizet.
Visszatehetjük a tűzhelyre, és közepes lángon hagyjuk, hogy a hozzáadott víz felforrjon.
Ekkor adhatjuk hozzá a felkockázott sertés combot, valamint a 2-3 bordánként darabolt oldalast.
A víz lepje el a húsokat, így ha szükséges adjunk hozzá még vizet. Adjuk hozzá a 2-3 kávéskanál sót a só erejétől függően. 
Közepes lángon, fedő alatt főzzük 30-35 percig. Főzés közben az elpárolgott vizet pótoljuk.

A hús ennyi idő alatt megpuhul, így hozzáadhatjuk a káposztát. A káposztát a pörkölthöz való hozzáadás előtt alaposan csavarjuk ki, hogy a leve ne kerüljön bele a pörköltbe. Amennyiben marad rajta az nem baj, tehát nem kell fűrészpor szárazságúra facsarni, csak annyira, hogy ne tocsogjon a saját levében. Van aki ilyenkor babérlevelet ad hozzá, de szerintem az szentségtörés, így én kihagyom. Persze mindenkinek szíve joga. 2-3 levélnél többet én nem tennék bele.

Alaposan keverjük össze (nem lesz egyszerű, de fontos, hogy alaposan megverjük) majd öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje a káposztát.
Lassú tűzön főzzük még 30-35 percig. Főzés közben időnként keverjük meg alaposan, hogy a káposztát és a húst megforgassuk, mert így érnek össze az ízek.

Ekkor lehet megkóstolni, és ha szükséges sót még adhatunk hozzá. Fontos, hogy ha utólag ízesíted, akkor alaposan át kell forgatni, hogy a só mindenhová elérjen.

Elzárás után fedő alatt érdemes hagyni állni még 10-15 percet.
Tálaláskor lehet hozzáadni tejfölt, de magában is isteni.

További ételek, amelyek érdekelhetnek:

Bakonyi sertésszelet

Bakonyi sertésszelet

Bevallom, hogy a a Bakonyi sertésszelet az én nagy kedvencem. Persze a család is szereti, de nem sikerült elérnem, hogy az abszolút favorit legyen náluk. Éppen ezért viszonylag ritkán készítek. De talán ez az oka annak, hogy amikor ez kerül az asztalra, az egy kicsit ünnep is nekem, így igyekszem megadni a módját :-)
gomba sertés comb kolozsvári szalonna

Mustáros - Gombás rakott csirkemell

Mustáros - Gombás rakott csirkemell

A `mustáros husi` sokáig a család kedvence volt. Persze azóta jött sok más finomság, de a mai napig előkelő helyet foglal el kulináris ranglistánkon.
csirke mustár gomba hagyma tejföl

Eszközök

Elküldöm ezt a receptet levélben
Share on Tumblr

Nézd meg mit főzhetsz még ezekből

káposzta, pörkölt, karácsony

Szólj hozzá