Székelykáposzta

(főétel)

Székelykáposzta

Hozzávalók:

1 fej vöröshagyma, 1/2 kg sertés comb, 1/4 kg sertés oldalas, 2 kg savanyú káposzta, 3-4 kávéskanál só, 2 evőkanál pirospaprika,

Elkészítés:

A székelykáposzta nálunk hagyományosan karácsony másnapi étel. Sokat szoktunk csinálni, így a fagyasztóba is kerül. Ha év közben előfordul, hogy nincs ötletünk, előveszünk egy adagot és melegítünk. Tudom, hogy nem szép dolog, de praktikus.

A székelykáposzta nem tartozik az 5 perces ételek közé, de ha összeérnek az ízek, megéri minden főzéssel töltött perc.

Az elkészítés ugyanúgy indul, mint bármelyik pörkölt esetében. A hagymát apróra vágjuk és kevés olajon üvegesre pirítjuk. Amint megpirult, húzzuk le a tűzről és adjuk hozzá a 2 evőkanál őrölt pirospaprikát. Keverjük el alaposan.

Ennyi idő alatt a forró hagymás olajban meg is pirul, így hozzáadhatunk 2-3 dl vizet.
Visszatehetjük a tűzhelyre, és közepes lángon hagyjuk, hogy a hozzáadott víz felforrjon.
Ekkor adhatjuk hozzá a felkockázott sertés combot, valamint a 2-3 bordánként darabolt oldalast.
A víz lepje el a húsokat, így ha szükséges adjunk hozzá még vizet. Adjuk hozzá a 2-3 kávéskanál sót a só erejétől függően. 
Közepes lángon, fedő alatt főzzük 30-35 percig. Főzés közben az elpárolgott vizet pótoljuk.

A hús ennyi idő alatt megpuhul, így hozzáadhatjuk a káposztát. A káposztát a pörkölthöz való hozzáadás előtt alaposan csavarjuk ki, hogy a leve ne kerüljön bele a pörköltbe. Amennyiben marad rajta az nem baj, tehát nem kell fűrészpor szárazságúra facsarni, csak annyira, hogy ne tocsogjon a saját levében. Van aki ilyenkor babérlevelet ad hozzá, de szerintem az szentségtörés, így én kihagyom. Persze mindenkinek szíve joga. 2-3 levélnél többet én nem tennék bele.

Alaposan keverjük össze (nem lesz egyszerű, de fontos, hogy alaposan megverjük) majd öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje a káposztát.
Lassú tűzön főzzük még 30-35 percig. Főzés közben időnként keverjük meg alaposan, hogy a káposztát és a húst megforgassuk, mert így érnek össze az ízek.

Ekkor lehet megkóstolni, és ha szükséges sót még adhatunk hozzá. Fontos, hogy ha utólag ízesíted, akkor alaposan át kell forgatni, hogy a só mindenhová elérjen.

Elzárás után fedő alatt érdemes hagyni állni még 10-15 percet.
Tálaláskor lehet hozzáadni tejfölt, de magában is isteni.

További ételek, amelyek érdekelhetnek:

Csülkös - babos káposzta

Csülkös - babos káposzta

A párom csapata indult egy bográcsversenyen, aminek a csülök volt a témája, és nekem kellett valamilyen receptet kiötölni, amivel esetleg nyerhetnek. Egy kérésük volt: legyen benne csülök, bab és káposzta.
csülök bab káposzta

Sült pecsenye libamell

Sült pecsenye libamell

Bevallom, hogy csak Márton napon szoktunk libát sütni. Én nagyon szeretem, a lányok azonban kevésbé. De a hagyomány azért mindig legyőzi az előítéleteket :-)
libamell só bors

Eszközök

Elküldöm ezt a receptet levélben
Share on Tumblr

Nézd meg mit főzhetsz még ezekből

káposzta, pörkölt, karácsony