Palacsinta
(főétel)
Hozzávalók:
1 kg liszt, 2 egész tojás, 1 mokkás kanál só, 1 evőkanál cukor, 2 l szénsavas ásványvíz, olaj,Elkészítés:
A palacsinta evés nálunk egy süt-tölt-fogyaszt folyamat. Ahol gyerek van, ott gondolom mindenhol így van. Ez annyit jelent, hogy ahogy kész van egy tészta, a gyerekek egyből töltik és eszik.
Az elkészítése egyébként nagyon egyszerű.
Egy tálba teszem a lisztet, a habverővel kis lukat csinálok a közepére és beleöntöm a 2 tojást, beleteszem a sót és a cukrot majd folyamatos keverés mellett hozzáöntöm az ásványvizet.
Nem kell az összes ásványvíz, csak annyi, hogy a tészta folyós legyen. Nem kell túl folyósnak lennie, csak mint a sűrűbb szörpök.
Fontos még, hogy csomómentesre keverjük, ehhez kell a habverő, és hogy lassan öntsük a vizet, miközben folyamatosan keverjük.
Ha a tészta kész, lehet sütni.
Apró trükk, hogy a sütés előtt egy kisebb pohárba vagy bögrébe beleöntöm az olajat, és teszek bele egy evőkanalat.
A palacsintasütőbe ezzel adom az olajat.
A palacsintasütő alá gyújtok, és az evőkanállal kevés olajat teszek bele. Nagyon kevés olaj kell, csak annyi, hogy a palacsintasütő alját bevonja.
Ha felforrósodott, merőkanállal annyi tésztát öntök bele egyenletesen elosztva, hogy vékonyan bevonja a serpenyő alját.
1-2 perc alatt megsül az egyik oldala.
Ezután késsel óvatosan megfordítom.
Ügyesebbek szokták a serpenyő lendítésével is fordítani, de legyünk realisták...
Ha mindkét oldala megsült, tányérra teszem és megtöltöm.
A töltelék lehet lekvár, kakaó, túrókrém, de szinte bármi.
A töltés nagyon egyszerű. A kész palacsinta egyik oldalának kb a felét bekenem a töltelékkel, majd a bekent felénél kezdve feltekerem, mint egy szőnyeget.
Az elkészítése egyébként nagyon egyszerű.
Egy tálba teszem a lisztet, a habverővel kis lukat csinálok a közepére és beleöntöm a 2 tojást, beleteszem a sót és a cukrot majd folyamatos keverés mellett hozzáöntöm az ásványvizet.
Nem kell az összes ásványvíz, csak annyi, hogy a tészta folyós legyen. Nem kell túl folyósnak lennie, csak mint a sűrűbb szörpök.
Fontos még, hogy csomómentesre keverjük, ehhez kell a habverő, és hogy lassan öntsük a vizet, miközben folyamatosan keverjük.
Ha a tészta kész, lehet sütni.
Apró trükk, hogy a sütés előtt egy kisebb pohárba vagy bögrébe beleöntöm az olajat, és teszek bele egy evőkanalat.
A palacsintasütőbe ezzel adom az olajat.
A palacsintasütő alá gyújtok, és az evőkanállal kevés olajat teszek bele. Nagyon kevés olaj kell, csak annyi, hogy a palacsintasütő alját bevonja.
Ha felforrósodott, merőkanállal annyi tésztát öntök bele egyenletesen elosztva, hogy vékonyan bevonja a serpenyő alját.
1-2 perc alatt megsül az egyik oldala.
Ezután késsel óvatosan megfordítom.
Ügyesebbek szokták a serpenyő lendítésével is fordítani, de legyünk realisták...
Ha mindkét oldala megsült, tányérra teszem és megtöltöm.
A töltelék lehet lekvár, kakaó, túrókrém, de szinte bármi.
A töltés nagyon egyszerű. A kész palacsinta egyik oldalának kb a felét bekenem a töltelékkel, majd a bekent felénél kezdve feltekerem, mint egy szőnyeget.
© FőzzVelem! Minden jog fenntartva.
További ételek, amelyek érdekelhetnek:
Káposztás tészta
Amikor gyerek voltam a káposztás tésztát mindig cukorral ettem. Aztán amikor már felnőttem, átszoktam a sós-borsos változatra.
Vicces, hogy most a gyerekek miatt ismét visszaszoktam a cukros ízesítésre.
Még 10-15 év és újra sóval és borssal esszük :-)
káposzta olaj tészta
Tejszínes gombapaprikás
A gombapaprikás a család kedvence. Amikor a nagylánynak kivették a manduláját, csak ezt volt hajlandó megenni. Ha néhány apró trükköt bevetsz, könnyen lehet, hogy ez lesz a család új kedvence.
gomba tészta paprika