Hírek


A nyár a bográcsolásé

Share on Tumblr

hírKertes házaknál a nyár elengedhetetlen kelléke a bogrács. Bográcsban minden étel egy kicsit más ízű lesz, mintha a konyhában, a gázon főne meg. Talán a füst, talán a szabadban eltöltött kellemes délelőtt teszi, de sokkal jobban esik ilyenkor a legegyszerűbb főtt étel is.

A bográcsozásban van valami megfoghatatlan, ősi érzés. A lobogó tűz, a bográcsban fortyogó étel már-már szakrális szintre emeli a főzést.
Persze a szabadban való főzésben a barátokkal való beszélgetés, a futkározó, játszadozó gyerekek hangja és a felszálló füst illatával keveredő finom ízek adják az élményt.

Nálunk a legjellemzőbb bográcsban főtt étel a gulyás leves. A gulyásleves, ha a szabadban főzik, jobban összeér, kicsit kásás lesz. Ugyanolyan finom, - ha nem finomabb - mint a konyhai változat. Nagyon szeretjük.
Amikor barátainkkal együtt, egy kerti parti keretében gulyás levest főzünk, persze mindenki próbálja a saját receptjét is kicsit belefőzni. Talán ettől a kavalkádtól lesz mindig kicsit más.

Az én javaslatom persze az, hogy mindig ragaszkodjunk a jól bevált receptekhez, de nagyon sok olyan recept állt már össze, ami az ilyen társas ötletelések alkalmával lett összeállítva.

Néha érdemes meghallgatni a másik véleményt is.

A friss levegőn, a ropogó tűz mellett nagyon jó kis beszélgetések szoktak összejönni. Mindenkinek van egy története régi tábortüzekről, szalonna sütésekről, főzőcskézésekről. És amíg beszélgetünk, általában el is készül az étel.

Ha kertes házban laktok, ne hagyjátok ki a bográcsot, hiszen a nyár egyik nagyszerű élménye lehet.

Megjelenés: 2014-08-25

Vissza a hírekhez

Szólj hozzá