Kedvenc receptjeim


Kinek ne volna kedvenc receptje? Amit sokszor kért gyerekkorában, vagy amit tőle kért volna sokszor a párja vagy gyermeke. Az ilyen recepteket aztán mindenki igyekszik tökélyre fejleszteni, és a sok-sok apró finomítás után igazi remekművé komponálni.
 
Az ember ilyenkor apró trükköket talál ki az elkészítéshez, vagy egyéni tálalási módból csinál hagyományt, vagy csak egyszerűen utánozhatatlanná teszi az ételt.
 
Összegyűjtöttük a kedvenceinket. Bátran kísérletezzetek velük, és az eredményt osszátok meg velünk.
Ne feledjétek, hogy mindenkiben ott rejlik a mesterszakács!
 

Bakonyi sertésszelet


Bakonyi sertésszelet

Hozzávalók:

50 dkg sertéscomb (4 szelet)
50 dkg gomba
1 db paprika
1 db paradicsom
1 db vöröshagyma
15 dkg kolozsvári szalonna
100 ml főzőtejszín
2 kanál tejföl
olaj

őrölt pirospaprika

Elkészítés:

Bevallom, hogy a a Bakonyi sertésszelet az én nagy kedvencem. Persze a család is szereti, de nem sikerült elérnem, hogy az abszolút favorit legyen náluk. Éppen ezért viszonylag ritkán készítek. De talán ez az oka annak, hogy amikor ez kerül az asztalra, az egy kicsit ünnep is nekem, így igyekszem megadni a módját :-)

Az elkészítése kicsit macerás, de nem annyira, hogy megijedjünk tőle :-)

A gombát megpucolom, megmosom és felszeletelem.
A hagymát megpucolom és felkockázom.
A kolozsvári szalonnát keskeny csíkokra vágom.
A húst megmosom, megsózom és belisztezem. A lábasba pici olajat teszek és a husikat mind két oldalán pirosra sütöm, majd kiveszem és félreteszem.

A megmaradt zsiradékba megpirítom a szalonnát.
Nem szabad elfelejteni, hogy ez a fajta szalonna sós, ezért óvatosan sózzunk.
Majd ezt is kiveszem és félreteszem.

A most már kevert zsiradékba megpirítom a hagymát, majd megszórom pirospaprikával.
Beleteszem a gombát, a felszeletelt paradicsomot és paprikát. Öntök rá egy kicsi vizet, összekeverem, majd beleteszem a félretett husit és szalonnát. Lefedem és a husit puhára főzöm.

A két kanál tejfölt összekeverem a tejszínnel, majd ráöntöm és kb. 5-6 percig összefőzöm.

Tálalhatom tésztával, nokedlivel.

Címkék

gomba, sertés comb, kolozsvári szalonna

Bolognai spagetti


Bolognai spagetti

Hozzávalók:

40 dkg darált marhahús
5 dkg oregano
1 evőkanál cukor
2 mokkás kanál só
5-6 nagyobb paradicsom, hámozva
250 ml paradicsom sűrítmény
5 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
1 sárgarépa

Elkészítés:

Én mindig az előkészítéssel kezdem, mert akkor nem kell kapkodni a főzés közben. A paradicsomot gyümölcsmosóba teszem, és forrásban lévő vizet öntök rá. Így könnyen lehúzható a héja. Legyünk óvatosak, mert a közhiedelemmel ellentétben az ember csak mérsékelten hőálló.

Ezután felkockázom a hagymát és a répát vékony csíkokra vágom. Egy csík kb. 1 cm hosszú és 2-3 mm vastag. Ezek a macerás előkészületek, a többit már lehet főzés közben is csinálni.

A hagymát olívaolajon megpirítjuk. Amikor kész, hozzáadjuk a darált marhahúst. A marhahúst a hagymával barnára pirítjuk közepes lángon. A lényeg, hogy elfőjön a leve és kicsit megpiruljon. Jót tesz az ízének, de kevésbé bevállalósak akkor is léphetnek a következő fázisra, ha a lé már elfőtt.

Ha a hús megpirult hozzáadjuk a meghámozott és gerezdekre vágott paradicsomot valamint a vékony szeletekre vágott répát. Óvatosan kevergetjük, majd fedő alatt megvárjuk, amíg a paradicsom levet enged és szétesik. Fontos, hogy ne túl nagy lángon főzzük.

Amint a paradicsom levet engedett, adhatunk hozzá annyi vizet, hogy ellepje, majd hozzáadhatjuk a szétpasszírozott fokhagymát. Hagyjuk főni 15-25 percet, majd adjunk hozzá 1 evőkanál cukrot és ízlés szerint 2-3 mokkás kanál sót. Keverjük meg, majd adjuk hozzá az oregánót.

Főzzük kb. 5 percig, majd adjuk hozzá a sűrített paradicsomot. Lassú tűzön, folyamatosan kevergetve főzzük még 5 percig, hogy az ízek összeérjenek. Ekkor jöhet egy kóstolás, és ha szükséges só vagy cukor hozzáadásával lehet finomítani az ízeket. Nekem még sohasem sikerült ugyanolyan ízű sűrített paradicsomot vennem, ezért mindig kell egy kis igazítás a végére.


Az elkészítés fázisairól csináltunk egy kis videót, amit a erre a linkre kattintva nézhetsz meg.

Címkék

bolognai,spagetti,fokhagyma,marhahús,paradicsom,oregánó

Borsó leves


Borsó leves

Hozzávalók:

30 dkg borsó (lehet fagyasztott is)
2 sárgarépa
1 fehérrépa
1 csomag petrezselyem
2 kávéskanál só
1 kávéskanál őrölt piros paprika
1 kávéskanál olaj
1 db tojás
5 evőkanál liszt

Elkészítés:

 

A fazékba az olajat kicsit megmelegítem, beleteszem a borsót, majd folyamatos kevergetés mellett hagyom, hogy kicsit megszikkadjon a borsó. Leveszem a tűzről és rászórom a paprikát és jól átkeverem. Felöntöm vízzel és beleteszem a répákat, a petrezselymet és a sót. Addig főzöm, amíg a répák megpuhulnak.

 

Közben a lisztbe beleteszem a tojást és 1 kávéskanál sót. Összekeverem majd folyamatosan adagolok hozzá vizet és kevergetem, hogy tésztás állagot kapjak. Ezt beleszaggatom a forrásban lévő levesbe, majd még 2 percig hagyom együtt rogyogni és kész.
 

Címkék

borsó, sárgarépa, petrezselyem

Brassói aprópecsenye


Brassói aprópecsenye

Hozzávalók:

1 kg sertéscomb
2 fej fokhagyma
1 kávéskanál őrölt piros paprika
4 evőkanál olaj
2 kávéskanál só
1 kg krumpli

Elkészítés:

Gyerekkorom nagy kedvence volt a Brassói aprópecsenye. A hús és a sült krumpli sós íze nagyszerűen keveredik a sült fokhagyma édességével, és ahogy a krumpli átveszi a szaft ízét, az valami fantasztikus. Az elkészítése rém egyszerű.

A húst megmosom, apró kockákra vágom. Bele teszem a serpenyőbe az olajat és ráteszem a húst. Megsózom, majd addig kavarom, amíg kifehéredik a hús. Nagy pohár vizet öntök alá és takarék lángon puhára főzöm. Akkor jó, ha már csak az olaj marad alatta. Ilyenkor a fokhagyma gerezdeket megpucolom, lereszelem vagy préselem és a húsra teszem a piros paprikával együtt. Átkevergetem, 1 pohár vizet teszek rá és közepes lángon még 15 percig összesütöm.
Ezalatt a krumplit megpucolom, megmosom és kockákra vágom és olajban kisütöm majd sózom..
Ha mindennel készen vagyok egy tányérra halmozom a krumplit és ráteszem a husit.
Tálalhatjuk uborkával, céklával, bármivel, de ez magában is finom.

Címkék

fokhagyma, sertés hús, krumpli

Brownie


Brownie

Hozzávalók:

20 dkg étcsokoládé
4 db tojás
30 dkg cukor
20 dkg vaj
17 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
20 ml vanília aroma
Vanília jégkrém

Elkészítés:

Nálunk hagyományos karácsonyi sütemény a Brownie. Tálalás előtt kicsit meg kell melegíteni, mert ettől a széle ropogós a belseje pedig krémes lesz. Vanília jégkrémmel a tetején mindig bűnbe visz :-)

Az elkészítése nem bonyolult. A lányok persze mindig segítenek, mert mindig van egy keverőtál, vagy fakanál, amin marad némi olvasztott csokoládé :-)

Gőz fölött megolvasztom a csokoládét a vajjal. Leveszem a tűzről és kicsit kevergetem, hogy kihűljön.
Hozzákeverem a cukrot és a vanília aromát.
Ha teljesen kihűlt a csokis massza, akkor hozzá adom a tojásokat. A lisztet összekeverem a sütőporral, majd hozzáadom a csokis krémhez és csomómentesre elkeverem.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem és 160 fokon kb. 25 perc alatt kész van. Melegen tálaljuk a finom vanília jégkrémmel.

Címkék

brownie, csokoládé, valília

Gulyásleves


Gulyásleves

Hozzávalók:

1/2 kg sertés comb
1 fej vöröshagyma
2 evőkanál őrölt pirospaprika
1/2 zacskó őrölt kömény
4 kávéskanál só
2-3 sárgarépa
2-3 fehér répa
4-5 krumpli
2 paradicsom
1 tv paprika
petrezselyem
25 dkg liszt
1 tojás
olaj

Elkészítés:

Nálunk a gulyásleves az egyik abszolút favorit. A lányaim nagyon szeretik, bár miattuk kell ipari mennyiségű csipetkét készíteni.
A közhiedelemmel ellentétben a gulyás leves nem kizárólag marha lábszárból készülhet. Ahol gyerek van, ott készülhet pulykából vagy sertésből is.
Mint minden ételnél itt is nagyon fontos az előkészítés, mert ha főzés közben készíted elő a hozzávalókat, akkor abból csak kapkodás lesz.
Elsőként a megmosott combot felkockázzuk, mintha csak pörköltet csinálnánk - lévén, hogy a gulyásleves alapja végeredményben egy pörkölt.

Utána apró kockákra vágjuk a hagymát és egy lábasba tesszük és kevés olajon megpirítjuk.
Amint üvegesre pirult lehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk a 2 evőkanál őrölt pirospaprikát és alaposan elkeverjük. Ennyi idő alatt a paprika is megpirul, úgyhogy hozzáadhatjuk a húst és annyi vizet ami ellepi a húst.
Adjunk hozzá két kávéskanál sót és fedő alatt 25-30 percig főzzük.

Ennyi idő alatt a hús megpuhul.
Ameddig a pörkölt alap fő, a megmosott zöldségeket is előkészíthetjük.
A paradicsomot gerezdekre vágjuk, a paprikát 1-2 cm-es csíkokra, a répákat pedig ízlés szerint karikázzuk, vagy hasábokra szeleteljük.
Személy szerint én a hasábokat szeretem. A krumplit kis (2-3 cm) kockákra vágjuk. A petrezselymet én nem szoktam aprítani, hanem csak leveszem a leveleket és azokat adom a leveshez.

Ha a hús megpuhult, adjuk hozzá a zöldségeket és annyi vizet, amennyi 1-2 centire ellepi. Ezután mehet bele a petrezselyem levél, amit apríthatunk is.
Fedő alatt, közepes lángon főzzük 35-40 percig. 30 percnél hozzáadhatjuk az őrölt köménymagot.
Ameddig fő, elkészíthetjük a csipetkét is.

Üssünk egy tojást egy tányérba, majd adjunk hozzá 1 kávéskanál sót, majd 5-6 evőkanál lisztet és alaposan keverjük el. Ha kész, kanalanként eldolgozva adjunk hozzá annyi lisztet, tészta sűrűségű legyen. (Nálunk ennek a mennyiségnek a háromszorosa szükséges, mert a lányok nagyon szeretik a csipetkét)

A levesbe fél centi szélességű darabokat kell tenni, és 2-3 percig együtt főzni. Csak akkor tegyük bele, ha a leves már elkészült.
Én elő szoktam készíteni, tehát előre "legyártom" a csipetke darabokat. Ezt úgy csinálom, hogy alaposan belisztezett deszkán kinyújtom kézzel a tésztát és késsel apró darabokra vágom. A deszkát ezután a hűtőbe teszem 10 percre, mert akkor nem esik szét a tészta, ameddig a levesbe teszem. Fontos, hogy forrásban lévő levesbe tegyük bele.

Bátrabbak szárított csípős paprikával is ehetik.

Az elkészítésről csináltunk egy kis videót, amit erre a linkre kattintva megtekinthettek. 

Címkék

gulyás, leves, paprika, paradicsom, csipetke

Gyöngybableves


Gyöngybableves

Hozzávalók:

1/2 kg gyöngybab
3 db sárgarépa
3 db fehér répa
petrezselyem zöld
4 evőkanál liszt
1/2 dl olaj
1-2 mokkás kanál só
1 mokkás kanál őrölt pirospaprika
10 dkg füstölt csülök vagy füstölt tarja, de lehet a maradék húsvéti sonka is
tésztához:
1 tojás
5 evőkanál liszt
1 mokkás kanál só

Elkészítés:

A gyöngybableves nálunk hagyományosan húsvét utáni étel, mivel mindig marad valamennyi sonka, amit magában már nem akar senki megenni. Az így megmaradt sonka remek alapja a gyöngybablevesnek.

A babot 1 órával a főzés előtt beáztatom hideg vízbe.

Ha letelt az idő, leöntöm róla a vizet és fazékba teszem.

Felöntöm vízzel, majd hozzáadok 1-2 mokkás kanál sót. Óvatosan sózzuk, mert a hús is sós, tehát inkább kevés sóval kezdjük, és inkább a végén adjunk még hozzá, ha szükséges.

Ha felforrt hozzáadhatjuk a csíkokra vágott sárgarépát és a szintén csíkokra vágott fehér répát valamint a petrezselyem zöldet.

Ha újra felforrt hozzáadhatjuk a kockákra vágott húst.

Kb. 30-35 perc alatt megfő.

A tésztához a tálba teszem a lisztet, a közepébe a tojást, majd megsózom. Jól összekeverem kanállal, amíg tészta állagú nem lesz. Bele lehet a forrásba lévő levesbe csipkedni, de aki kényelmesebb az kinyújtja és késsel közel egyenlő széles csíkokat, majd kockákat gyárt és azt teszi a levesbe. Újra felforr a leves és kész. Jöhet  a paprikás rántás.

A paprikás rántást úgy készítem, hogy egy kis lábasba kb. 1/2 dl olajat teszek, majd hozzáadok 4 evőkanál lisztet. Kis lángon, folyamatos kevergetés mellett enyhén megpirítom. Amint kész, lehúzom a tűzről és 1 mokkás kanál őrölt pirospaprikát adok hozzá.

Jól összekeverem  és folyamatos kevergetés mellett annyi forró leves lét adok hozzá, hogy sűrű, csomómentes, folyós állaga legyen.

A forrásba lévő levesbe, folyamatos kevergetés mellett lassan öntöm a rántást. Annyit kell csak beletenni, amitől kicsit besűrűsödik.
Ízlés szerint kenyérrel és tejföllel tálalhatjuk.

Címkék

gyöngybab, sonka, sárgarépa, fehér répa, petrezselyem

Gyors csirke


Gyors csirke

Hozzávalók:

4 db egész csirke comb
1 zacskó csirke fűszerkeverék
3 evőkanál olaj
1 zacskó jégsaláta

Elkészítés:

Ha nincs időm a főzésre ez mindig beválik, mert gyorsan kész van és minimális az előkészülés.

A tepsibe sütőpapírt teszek és előmelegítem a sütőt 200 fokra.
A combokat a vastagabb részénél egyszer bevágom, majd egyenletesen megszórom a fűszerkeverékkel.
Rálocsolom az olajat és egy fél pohár vizet teszek alá, majd a alufóliával betakarom.
Kb 45 perc alatt kész, majd leveszem a fóliát és még 10 percig hagyom, hogy finom, ropogós legyen a bőre.

Jégsalátával tálalom, de lehet rizs, krumpli, bármi.

Címkék

csirke, jégsaláta

Házi pizza


Házi pizza

Hozzávalók:

40 dkg liszt
1 zacskó (5 dkg-nak megfelelő) élesztő
1 evőkanál olíva olaj
2 mokkás kanál só
1 dl tej
1 evőkanál cukor
2 dl langyos víz

Elkészítés:

1 tejbe belekeverjük a cukrot, majd beleöntjük az élesztőt, és langyos helyen felfuttatjuk.

A lisztbe belekeverjük a sót, majd beleöntjük az élesztős tejet, majd az oliva olajat és összekeverjük.

Lassan adagolva hozzáöntjük a vizet és összegyúrjuk.  A legjobb robotgéppel összegyúrni, mert egyenletesebben keveri el, és kevésbé fárasztó. Amikor a tészta összeállt, letakarjuk, és 40-45 percig konyharuhával letakarva keltetjük.
Ha megdagadt, három egyenlő részre osztjuk a tésztát, majd egyenként kinyújtjuk. Rákenjük a pizza alap szószt (helyette használható bolognai szósz is), majd egyenletesen sonka szeleteket teszünk rá. (érdemes apróbb darabokra tépni, és úgy szórni rá).

Lehet rá tenni még konzerv ananászt, gombát vagy szalámit, de szinte bármilyen zöldséggel vagy gyümölccsel készíthető.

Végül reszelt sajttal egyenletesen megszórjuk.
Előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük.

Az elkészítés fázisairól csináltunk egy kis videót, ami bemutatja a házi pizzakászítés lépéseit. A megtekintéshez kattintsatok a linkre.

Címkék

pizza, sonka, kukorica

Mustáros - Gombás rakott csirkemell


Mustáros - Gombás rakott csirkemell

Hozzávalók:

1 fej vöröshagyma
2 kg krumpli
1/2 kg csiperke gomba
1 kg szeletelt csirkemell
2 dl tejföl
4 evőkanál mustár

1-2 evőkanál olaj

Elkészítés:

Az előkészítés előző nap kezdődik, amikor is a csirkemellet vékony szeletekre vágom (minél vékonyabb, annál jobb), majd mindkét felét megsózom és alaposan bekenem mustárral és egy éjszakára a hűtőbe teszem pácolódni. Ne felejtsük el lefedni.

A gombát vékony szeletekre vágom a hagymát pedig felkockázom.

A hagymát egy serpenyőben kevés olajon megpárolom majd hozzáadom a gombát. Adok hozzá 1 mokkáskanál sót, majd kis lángon párolom, ameddig a gomba leve elfő.

Eközben a krumplit vékony szeletekre vágom, majd egy olajjal kikent (vagy sütőpapírral bélelt) tepsibe teszem a felét. Annyit tegyünk, hogy teljes egészében kitöltse a tepsi alját.
Kevés sóval hintsük be.

A megpárolt gomba felét terítsük szét a krumplin, majd helyezzük rá a bepácolt hússzeleteket.
Erre mehet a gomba másik fele, majd a tetejére tegyük rá a krumpli másik felét úgy, hogy teljes egészében befedje a gombát.
Ezt is megsózzuk, majd a tejfölt szétterítjük a krumpli tetején.

Közepesen forró sütőben 40-45 percig sütjük. Akkor jó, ha a tejföl a tetején megpirul.
 

Címkék

csirke, mustár, gomba, hagyma, tejföl

Párolt hagymás csirkemell


Párolt hagymás csirkemell

Hozzávalók:

80 dkg csirkemell
1,5 kg vöröshagyma

1 ek olaj
1/2 kg krumpli
2 ek vaj vagy margarin

Elkészítés:

A hagymás csirkemell a hagymás rostélyos egy módosított változata.
Akkor kezdtük el így főzni, amikor a gyerekek még kicsik voltak, mert a marha húst nehezebben rágták meg mint a csirkét, így kipróbáltuk.
Azóta szinte mindig így készítjük.

A hagymát felszeletelem kb 3-4 mm széles csíkokra, majd egy serpenyőbe teszem. Fontos, hogy olyan serpenyőbe tegyük, amit le tudunk fedni.
Teszek rá 1 mokkás kanál sót, hogy levet engedjen, majd egy evőkanál olajat és jól összekeverem.

A só segít, hogy a hagyma kis levet engedjen, így nem fog leégni, de azért oda kell figyelni.

A hagymát fedő alatt, kb 15 percig párolni kell, hogy összeessen.
Akkor jó, amikor a hagymacsíkok elvesztik ropogóságukat.

Időnként keverjük meg, hogy mindenhol egységesen megpárolódjon.

Ameddig a hagyma párolódik, a csirkemellet megmosom és kb fél centis szeletekre vágom.

Mindkét oldalát megsózom, majd a megpárolódott hagymába teszem.

Alaposan összekeverem és fedő alatt 20-25 percig kis lángon főzöm.
Akkor van kész, amikor a hagyma szép barnára párolódik és a csirkehús finom porhanyósra fő.
Azért klassz ez az étel, mert a hagyma kellemes édessége a puha hús sós ízével keveredik, és így gyereknek, és felnőttnek egyaránt gazdag ízélményt nyújt. 

Krumplipürével tálaljuk.

Címkék

csirkemell, hagyma

Rántott csirke felsőcomb


Rántott csirke felsőcomb

Hozzávalók:

1 kg csirke felső comb
liszt

zsemlemorzsa
olaj
3-4 egész tojás.

Elkészítés:

A rántott csirkecomb nekem az ételek non plus ultrája. Nagyon imádom. Lehet, hogy gyerek korom kedves emlékei miatt, de a családi ünnepek elképzelhetetlenek nélküle.

Az elkészítése a többi rántott finomsághoz hasonlóan az előkészítéssel kezdődik.
Egy tányérba szórjunk lisztet egy másikba pedig zsemlemorzsát.
Egy mély tányérba pedig üssük bele a tojást és tojásonként 1 csipet sóval ízesítve, villával, vagy habverővel keverjük habosra.

A tányérok sorrendje egymás mellet: liszt, tojás, zsemlemorzsa.

A csirkecombokat megszabadítjuk a bőrtől, majd mindét oldalát megsózzuk.
Ezután először mindkét oldalát belisztezzük, majd alaposan megfürdetjük a tojásban - fontos, hogy ne legyen száraz része - majd alaposan megforgatjuk a zsemlemorzsában, hogy mindenhol fedje a tojást.

Ezután kb 175 fokos olajban oldalanként 7-8 percig sütjük. Ha a panír zsemle-barnára sült, kész. 

Tálalható krumplipürével, vagy rizzsel, de sült krumplival is.

Címkék

csirkecomb, tojás, liszt, zsemlemorzsa

Sült tök


Sült tök

Hozzávalók:

1 kanadai sütőtök

Elkészítés:

Amikor gyerekek voltunk, tipikus őszi szezonális ebéd volt a sütőtök. Imádtuk, mert melyik gyerek nem szereti az édes ételeket? Az elkészítése végtelenül egyszerű, és akár magában, akár rizzsel isteni.

Szinte bármilyen sütőtökből készíthető, de mi az utóbbi időben rászoktunk a kanadai sütőtökre.

A tököt jó alaposan megmosom, majd kisebb hasábokra vágom.
A hasábokat héjukkal lefelé a sütőpapírra teszem.

A tepsit lefedem alufóliával, majd közepesen forró sütőben 90 percig sütöm.

Amikor megpuhult, leveszem róla a sütőpapírt, és addig sütöm, ameddig a teteje kicsit megpirul.

Tálalhatjuk magában is, de a párom rizzsel is szereti,  

Címkék

sütőtök

Tarhonyás csirkepörkölt


Tarhonyás csirkepörkölt

Hozzávalók:

1/2 kg csirkemell
3 mokkás kanál só,
2 evőkanál őrölt pirospaprika
2 paradicsom
1 TV paprika
1 fej vöröshagyma
2 evőkanál olaj
1/4 kg tarhonya

Elkészítés:

A tarhonya nagy kedvencem. Gyermekkoromban ritkán kaptunk, így kuriózumnak számított. Emlékszem, mindig, amikor ez volt az ebéd, szabályos közelharcot vívtunk az utolsó falatokért :-) Persze a lányaim is imádják, így ezt elkerülendő, mindig jó sokat szoktam főzni belőle. :-)

Az elkészítése nem bonyolult. Inkább csak odafigyelést igényel.
A pörkölt egy sima csirkemell pörkölt csak nem combból, hanem mellből.
A hagymát apró kockára vágom, majd serpenyőbe teszem. Ráteszek 2 mokkás kanál sót és 1 evőkanál olajat, majd kis lángon üvegesre pirítom.
Ha kész, lehúzom a lángról és hozzáadom a pirospaprikát. Alaposan elkeverem, majd hozzáadok egy kis vizet, hogy visszahűtsem.
Ezután beleteszem az apróra vágott paradicsomot és paprikát és öntök hozzá még annyi vizet, hogy ellepje.
Fedő alatt 10 percig főzöm. Ezalatt a csirkemellet alaposan megmosom és kb 1 cm-es kockákra vágom.
Hozzáadom az alaphoz és hozzáadom annyi vizet, hogy ellepje, majd időnként megkeverve 30 percig főzöm. Amikor a víz annyira elfőtt, hogy a hús alatt közepesen sűrű szaft maradt, akkor jó.

A tarhonyát egy serpenyőbe teszem, majd hozzáadok 1 mokkás kanál sót és 1 evőkanál olajat. Közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett zsemle barnára pirítom (mint a lebbencs levesnél) majd vizet adok hozzá. A szabály itt is az, mint a rizsnél. Tehát egy egység tarhonyához 2 egység víz kell. Egyszerűen ez úgy oldható meg, hogy a serpenyőben kétszer olyan magas legyen a víz, mint a tarhonya.
Közepes lángon kb 20 perc alatt megfő. Ha szükséges, főzés közben még adok hozzá vizet.
Itt a lényeg a folyamatos kevergetésen van, mert különben összeragad.

 

Címkék

csirkemell, tarhonya, paradicsom, paprika

Töltött csirke


Töltött csirke

Hozzávalók:

1 egész bontott csirke
2 db nagyobb krumpli
2 db tojás
1 konzerv májkrém
1 evőkanál majoránna
1 mokkás kanál só
olaj

Elkészítés:

A töltött csirkében az a legjobb, hogy olyan, mintha mindent, amit egy sült csirkéből ki lehetne hozni összegyúrták volna egy ételbe. Minden részét imádom. Az elkészítése egy rémálom, de kitartás, mert nagyon megéri a pepecselést.
 
A csirkét kívül és belül jó alaposan megmosom.
A tojásokat keményre főzöm.
A krumplikat megpucolom, megmosom, felkockázom és sós vízben puhára főzöm. Ha kész leöntöm róla a vizet.

A töltelékhez villával összetöröm a tojásokat, a krumplit, a felbontott májkrémet, a majoránnát és megsózom.
A csirke belsejét megtöltöm a töltelékkel és ha még marad, akkor a bőre alá is teszek. Hústűvel összefogom, nehogy a töltelék megszökjön.
A lábakat érdemes összekötni, nehogy a fóliát kilyukassza.

Kívülről besózom, beolajozom és 1 pohár vizet teszek alá, majd alufóliával letakarom. Előmelegített sütőbe teszem és kb. 70 perc alatt szép arany barnára sütöm.
Érdemes néha ránézni és meglocsolni.

Tálalhatjuk krumplipürével, tört krumplival, rizzsel, stb.

Címkék

egész csirke, majoránna, májkrém, tojás

Vajbab főzelék


Vajbab főzelék

Hozzávalók:

40 dkg vajbab
2 evőkanál tejföl
1 evőkanál liszt
1 evőkanál ecet
3 evőkanál cukor
1,5 mokkáskanál só

Elkészítés:

A vajbab főzelék egy nagyon egyszerű, éppen ezért ideális hétköznapi ebéd. 15 perc alatt kész, így ha sok dolgom van délelőtt, mielőtt a lányokért mennék az iskolába, gyorsan össze tudom dobni. 

A vajbabot egy lábasba teszem, sózom és annyi vizet teszek bele, hogy ellepje. Puhára főzöm.
A habaráshoz a tejfölt a liszttel csomómentesre keverem, de közben 3 evőkanál vízzel hígítom. A forrásban lévő babhoz adom folyamatos kevergetés mellett. Egyet rottyan és leveszem a tűzről.
Cukorral és ecettel ízesítem.

Szüleink idejében pörkölttel tálalták, de én nem szoktam elnyomni a vajbab klassz ízét.

Címkék

vajbab, tejföl, liszt, ecet

Szólj hozzá