Gulyásleves

(főétel)

Gulyásleves

Hozzávalók:

1/2 kg sertés comb, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál őrölt pirospaprika, 1/2 zacskó őrölt kömény, 4 kávéskanál só, 2-3 sárgarépa, 2-3 fehér répa, 4-5 krumpli, 2 paradicsom, 1 tv paprika, petrezselyem, 25 dkg liszt, 1 tojás, olaj,

Elkészítés:

Nálunk a gulyásleves az egyik abszolút favorit. A lányaim nagyon szeretik, bár miattuk kell ipari mennyiségű csipetkét készíteni.
A közhiedelemmel ellentétben a gulyás leves nem kizárólag marha lábszárból készülhet. Ahol gyerek van, ott készülhet pulykából vagy sertésből is.
Mint minden ételnél itt is nagyon fontos az előkészítés, mert ha főzés közben készíted elő a hozzávalókat, akkor abból csak kapkodás lesz.
Elsőként a megmosott combot felkockázzuk, mintha csak pörköltet csinálnánk - lévén, hogy a gulyásleves alapja végeredményben egy pörkölt.

Utána apró kockákra vágjuk a hagymát és egy lábasba tesszük és kevés olajon megpirítjuk.
Amint üvegesre pirult lehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk a 2 evőkanál őrölt pirospaprikát és alaposan elkeverjük. Ennyi idő alatt a paprika is megpirul, úgyhogy hozzáadhatjuk a húst és annyi vizet ami ellepi a húst.
Adjunk hozzá két kávéskanál sót és fedő alatt 25-30 percig főzzük.

Ennyi idő alatt a hús megpuhul.
Ameddig a pörkölt alap fő, a megmosott zöldségeket is előkészíthetjük.
A paradicsomot gerezdekre vágjuk, a paprikát 1-2 cm-es csíkokra, a répákat pedig ízlés szerint karikázzuk, vagy hasábokra szeleteljük.
Személy szerint én a hasábokat szeretem. A krumplit kis (2-3 cm) kockákra vágjuk. A petrezselymet én nem szoktam aprítani, hanem csak leveszem a leveleket és azokat adom a leveshez.

Ha a hús megpuhult, adjuk hozzá a zöldségeket és annyi vizet, amennyi 1-2 centire ellepi. Ezután mehet bele a petrezselyem levél, amit apríthatunk is.
Fedő alatt, közepes lángon főzzük 35-40 percig. 30 percnél hozzáadhatjuk az őrölt köménymagot.
Ameddig fő, elkészíthetjük a csipetkét is.

Üssünk egy tojást egy tányérba, majd adjunk hozzá 1 kávéskanál sót, majd 5-6 evőkanál lisztet és alaposan keverjük el. Ha kész, kanalanként eldolgozva adjunk hozzá annyi lisztet, tészta sűrűségű legyen. (Nálunk ennek a mennyiségnek a háromszorosa szükséges, mert a lányok nagyon szeretik a csipetkét)

A levesbe fél centi szélességű darabokat kell tenni, és 2-3 percig együtt főzni. Csak akkor tegyük bele, ha a leves már elkészült.
Én elő szoktam készíteni, tehát előre "legyártom" a csipetke darabokat. Ezt úgy csinálom, hogy alaposan belisztezett deszkán kinyújtom kézzel a tésztát és késsel apró darabokra vágom. A deszkát ezután a hűtőbe teszem 10 percre, mert akkor nem esik szét a tészta, ameddig a levesbe teszem. Fontos, hogy forrásban lévő levesbe tegyük bele.

Bátrabbak szárított csípős paprikával is ehetik.

Az elkészítésről csináltunk egy kis videót, amit erre a linkre kattintva megtekinthettek. 

További ételek, amelyek érdekelhetnek:

Csirke raguleves

Csirke raguleves

A csirke raguleves előkészítése macerás, mivel a zöldségeket kicsire kell szeletelni. Emlékszem, anyukám mindig karikákra szeletelte a répát, de ahogy elkezdtem a lányoknak főzni, hozzászoktam, hogy apró kockára vágok mindent. Bár a lányok már kinőttek a csecsemő korból,ez a leves valahogy mégis így maradt :-)
csirke zöldborsó sárgarépa fehér répa bors

Marhahúsleves

Marhahúsleves

Emlékszem, anyukám mindig húslevest főzött nekem, amikor beteg voltam. Mindig azt mondta, hogy ez a legjobb gyógyszer, de csak akkor hat, ha mind egy cseppig megeszem. Talán ezért esik olyan jól amikor a lányok a kanalukba öntik az utolsó cseppet a tányérból. Sohasem mutattam nekik, de én is ezt csináltam :-)
marhahús leves karalábé zeller sárgarépa fehér répa petrezselyem

Tyúkhúsleves

Tyúkhúsleves

Anyukám tyúkhúsleves receptje az ünnep elengedhetetlen része volt. Emlékszem, mi gyerekek mindig veszekedtünk, hogy ki kapja a legjobb falatokat.
tyúk leves

Eszközök

Elküldöm ezt a receptet levélben
Share on Tumblr

Nézd meg mit főzhetsz még ezekből

gulyás, leves, paprika, paradicsom, csipetke