Brokkoli leves
(főétel)
Hozzávalók:
40 dkg brokkoli, 1 kávéskanál őrölt pirospaprika, 1 fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál olaj, petrezselyemzöld, apró száraztészta,Elkészítés:
A brokkolit megmosom, megtisztítom, majd szétszedem rózsáira.
A hagymát felkockázom, majd kevés olajon üvegesre pirítom.
Amint a hagyma megpirult, ráteszem a brokkolit és óvatosan keverve, a hagymás olajon párolom. (4-5 perc alatt megfonnyad)
Kevés lisztet keverek hozzá, mintha rántást csinálnék és összekeverem a petrezselyemmel.
Párszor megkeverem, hogy az alapanyagok összeálljanak, majd hozzáadom a pirospaprikát és ráöntöm a tejfölt. Ezt is megkeverem párszor majd felöntöm vízzel.
Van aki húsleves lével önti fel, de nálunk nem nagyon szokott lenni felesleges hús alap lé, az alap lé kockáknak és instant vackoknak pedig nem vagyunk hívei.
Fedő alatt 20-25 percig kis lángon főzzük. Ennyi idő alatt a brokkoli szépen megpuhul. A végé hozzá lehet adni a száraztésztát.
Ez utóbbit külön is főzhetjük, és csak tálaláskor adhatjuk a leveshez. Ízlés kérdése, bár nagy előnye, hogy a gyerekek, akik inkább a tésztát szeretik, és kevésbé a brokkolit, több tésztát kaphatnak, mintha belefőztük volna.
További ételek, amelyek érdekelhetnek:
Karalábéleves
A karalábé leves egy könnyű, finom kis leves. Nagyon szeretjük, mert a karalábé kellemesen édes. Persze a lányok a pirított zsemlekockák miatt szeretik annyira :-)
karalábé sárgarépa fehér répa tészta
Tarhonya leves
A tarhonya leves klasszikus, könnyen elkészíthető finom leves. Hasonló a lebbencs leveshez, csak a kolbász miatt kicsit markánsabb az íze
tarhonya répa krumpli petrezselyem