Sült oldalas

(főétel)

Sült oldalas

Hozzávalók:

1 kg sertés oldalas, 1 fej fokhagyma, só, sertés zsír vagy növényi zsír,

Elkészítés:

Nem koleszterinszegény étel, úgyhogy csak óvatosan fogyasszuk, de egy évben egyszer mindenképpen ott a helye az asztalon. Nem beszélve a nosztalgia faktorról, hiszen melyikünk ne evett volna gyerekkorában zsírós kenyeret lila hagymával?

Egészségtudatosabb kukták növényi zsírral is készíthetik, vagy növényi olajjal, de akkor a zsíros kenyér nosztalgiáról le kell mondanunk.

Az oldalast minden második csontnál vágjuk el, így kb 4-5 centis darabokat kapunk. 
Az oldalasokat tepsibe tesszük és egyenletesen megsózzuk. Nem kell hófödte csúcsokat építeni sóból, de azért ne spóroljunk vele, mert sótlanul nem túl nagy élmény.
A foghagymát pucoljuk meg, majd foghagyma nyomóval passzírozzuk a húsra. Alaposan kenjük rá, hogy minden oldalasra jusson.
Adjunk hozzá negyed kg zsírt vagy bőségesen locsoljuk meg olajjal, majd a tepsit takarjuk le alumínium fóliával.

Fólia alatt, közepes lángon süssük 40-45 percig, majd vegyük le a fóliát és további 25-30 percig süssük így. Időnként locsoljuk meg a szaftjával.

Tálalni szinte bármilyen körettel lehet, de én a rizst javaslom, hogy ne terheljük meg annyira a gyomrunkat. 

További ételek, amelyek érdekelhetnek:

Rozé kacsamell

Rozé kacsamell

Az utóbbi időben a karácsonyi vacsora nálunk a rozé kacsamell. A lányok nagyon szeretik, és az évek alatt nekem is az egyik nagy kedvencem lett.

Összedobálós sűlt finomság

Összedobálós sűlt finomság

Ezt a receptet a neten találtam, és már első olvasásra felmerült bennem, hogy ezt nagyon jól lehetne variálni. Mivel minden fontos összetevő volt itthon így csábító volt a gondolat, hogy lehetne ez az ebéd. Már sütés közben is mesés illatok áradtak mindenfelé, de amikor kész lett az volt az igazi csoda.

Eszközök

Elküldöm ezt a receptet levélben
Share on Tumblr

Nézd meg mit főzhetsz még ezekből

oldalas, fokhagyma, zsíros kenyér