Sült oldalas
(főétel)

Hozzávalók:
1 kg sertés oldalas, 1 fej fokhagyma, só, sertés zsír vagy növényi zsír,Elkészítés:
Nem koleszterinszegény étel, úgyhogy csak óvatosan fogyasszuk, de egy évben egyszer mindenképpen ott a helye az asztalon. Nem beszélve a nosztalgia faktorról, hiszen melyikünk ne evett volna gyerekkorában zsírós kenyeret lila hagymával?
Egészségtudatosabb kukták növényi zsírral is készíthetik, vagy növényi olajjal, de akkor a zsíros kenyér nosztalgiáról le kell mondanunk.
Az oldalast minden második csontnál vágjuk el, így kb 4-5 centis darabokat kapunk.
Az oldalasokat tepsibe tesszük és egyenletesen megsózzuk. Nem kell hófödte csúcsokat építeni sóból, de azért ne spóroljunk vele, mert sótlanul nem túl nagy élmény.
A foghagymát pucoljuk meg, majd foghagyma nyomóval passzírozzuk a húsra. Alaposan kenjük rá, hogy minden oldalasra jusson.
Adjunk hozzá negyed kg zsírt vagy bőségesen locsoljuk meg olajjal, majd a tepsit takarjuk le alumínium fóliával.
Fólia alatt, közepes lángon süssük 40-45 percig, majd vegyük le a fóliát és további 25-30 percig süssük így. Időnként locsoljuk meg a szaftjával.
Tálalni szinte bármilyen körettel lehet, de én a rizst javaslom, hogy ne terheljük meg annyira a gyomrunkat.
További ételek, amelyek érdekelhetnek:

Rozé kacsamell
Az utóbbi időben a karácsonyi vacsora nálunk a rozé kacsamell. A lányok nagyon szeretik, és az évek alatt nekem is az egyik nagy kedvencem lett.

Zelleren párolt pulykamell
Ez legjobb pulyka recept, amit nem kell centinként egy óráig sütni. Zellerágyon nagyon finom.
pulyka zeller vöröshagyma fokhagyma joghurt