Tökfőzelék

(főétel)

Tökfőzelék

Hozzávalók:

1 kg főzi való tök, 1 cs. kapor, 2 dl tejföl, 2-3 ek liszt, 1 ek ecet, 1 ek cukor, 2-3 mokkás kanál só,

Elkészítés:

Egyik nyáron véletlenül ültettünk főzni való tököt. Tényleg véletlen volt, mert a vetőmag csomagolásán nem az volt. Valószínűleg a csomagoló üzemben követtek el hibát elősegítve ezzel minket, hogy megtanuljuk a tökfőzelék készítését.

Bár olyan gyereket nem ismerek, aki szeretné a tökfőzeléket, azért egy évben egyszer ott a helye az asztalon.

A tök előkészítése nem tartozik a könnyed tevékenységek közé. Szükség van hozzá egy tökreszelőre, de bármilyen csíkokra vágó eszköz megfelel. A legegyszerűbb négy oldalú konyhai reszelők nagy lyukú része például ideális erre a célra.

A megmosott és meghámozott tököt lereszelem, majd egy lábosba teszem.
Felöntöm vízzel és hozzáadok 2-3 mokkás kanál sót és közepes lángon felforralom.

Ameddig felforr, apróra vágom a kaprot. Nagyon kellemes illata van ilyenkor.
Ha a tök felforrt, hozzáadom a kaprot, és 20-25 percig kis lángon főzöm.
Ha a tök megpuhult, habarást készítek.

A habarás nagyon egyszerű, el sem lehet rontani.
A tejfölt egy tálba teszem és hozzákeverem a lisztet.
Alaposan el kell keverni, hogy ne legyen csomós. Kevés vizet adok hozzá, hogy kicsit hígabb legyen, és folyamatos keverés mellett hozzáadom a főzelékhez.

A végén adom hozzá az ecetet és a cukrot.

Gyerekkorunkban általában pörköltet tettek szüleink a tetejére, de szerintem fasírttal az igazi.

További ételek, amelyek érdekelhetnek:

Borsó főzelék

Borsó főzelék

A borsófőzelék egyszerűsége miatt ajánlott a szürke hétköznapokra.
borsó

Sárgaborsó főzelék

Sárgaborsó főzelék

A sárgaborsó főzeléknek a színe a legjobb. Nagyon klassz okker színe van. Finom és tápláló. Örökmozgó gyerekkel rendelkező családban elengedhetetlen kelléke az étrendnek.
sárgaborsó liszt só

Share on Tumblr

Nézd meg mit főzhetsz még ezekből

főzőtök, kapor, liszt