Gyömbéres keksz

(deszert)

Gyömbéres keksz

Hozzávalók:

15 dkg vaj, 12 dkg barna cukor (ha nincs, jó a sima is), 1 db tojás, 3 tk reszelt gyömbér, vagy porgyömbér, 25 dkg liszt, 2 tk sütőpor, 1 csipet só, 1 tk fahéj, 1 tk őrölt szegfűszeg, cukor,

Elkészítés:

Bevallom őszintén, hogy ezt a receptet még akkor találtam, amikor a nagyobbik lányommal voltam várandós. A kezdeti rosszulléteken segített át. Persze miután megszületett a nagylány, el is felejtettem egészen addig, ameddig el nem kezdődtek az óvodás betegségek. A gyomorpanaszokra egyből beugrott, hogy ha nekem segített, akkor talán a gyerkőcnek is fog :-)
 
Az elkészítése tényleg nagyon egyszerű.
 
A vajat előre kivesszük a hűtőből, hogy megpuhuljon. Amikor már puha, akkor a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojást és a gyömbért.
A lisztet átszitáljuk és elkeverjük a sütőporral, a sóval, a fahéjjal és az őrölt szegfűszeggel. Ez utóbbival azért csínján bánjunk, mert nagyon határozott íze van. Ezután hozzáadjuk a vajas masszához és jól elkeverjük. Amikor összeállt, folpackba csomagoljuk és betesszük a hűtőbe egy órát pihenni.
Miután lehűlt, deszkán vékonyra nyújtjuk. Én nem szeretem, ha a tésztának lisztes lesz az alja ezért szilikon sütőpapíron szoktam nyújtani, de ha ez nincs, akkor a lisztes deszka is tökéletes.
 
Ez után szaggatóval, vagy egy pohárral köröket szaggatunk belőle és kibélelt tepsibe tesszük. A tetejüket megszórhatjuk porcukorral.
175 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, amikor a teteje szép aranybarna.
 

További ételek, amelyek érdekelhetnek:

Vaníliás - fehér csokis muffin

Vaníliás - fehér csokis muffin

A legfinomabb házi muffin recept. Hosszas kísérletezgetés után sikerült, azóta minden ünnepre alap.
muffin csokoládé vanília

Share on Tumblr

Nézd meg mit főzhetsz még ezekből

gyömbér, keksz