Piskóta tészta 6 tojásból

(deszert)

Piskóta tészta 6 tojásból

Hozzávalók:

6 egész tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál liszt, 6 mokkás kanál vaníliás cukor, 1/4 csomag sütőpor, 1 csipet só,

Elkészítés:

Egy csomó sütemény alapja a piskóta. Nekem még anyukám tanította meg, hogy hogyan kell igazán jó piskótát csinálni, de csak akkor gyakoroltam igazán be, amikor a lányok megszülettek. Mivel édes szájúak vagyunk, így nagyon sokszor csinálok valamilyen piskóta alapú süteményt.

Az elkészítés igazán egyszerű.
A tojásokat szétválasztom és a sárgáját egy tálba a fehérjét pedig egy fém keverőtálba teszem.
A sárgájához hozzáadom a cukrot és a vaníliás cukrot, és addig kevergetem, ameddig a cukor fel nem oldódik benne.
Ezután hozzáadom a lisztet és azzal is ó alaposan összekeverem.

A fehérjéhez adok egy csipet sót, majd kemény habbá verem. Korábban habverővel csináltam, de végtelenül hálás vagyok a robotgépemnek, mert most már 2 perc alatt keménnyé tudom verni a habot fáradság nélkül :-)

Ezután beleforgatom a habot a sárgájába és óvatosan összekeverem. Nem szabad nagyon keverni, hogy ne törjön össze a hab, inkább csak forgatni kell, hogy egyenletesen összekeveredjen a tészta alap és a fehérjehab.

Egy tortaformát (vagy egy tepsit) margarinnal jó alaposan kikenek és kb 180 fokra előmelegített sütőbe teszem.
10 percig ezen a hőfokon sütöm, majd visszaveszem 150 fokra. Nagyon fontos, hogy a sütőt nem szabad kinyitni az első 20 percben, különben összeesik a tészta.

20 percnél meg lehet nézni, hogy megsült-e, de általában 30 perc kell neki.
Úgy ellenőrzöm, hogy egy fogpiszkálót beleszúrok a közepébe. Ha szárazon húzom ki, akkor készült el a tészta.

Ha megsült, elzárom a sütőt, és kinyitom az ajtaját. A piskóta még 5 percig így áll a sütőben, utána kivehető.
Ha kihűlt, lehet szeletelni és ízesíteni krémekkel, vagy habokkal.    
 

További ételek, amelyek érdekelhetnek:

Csörögefánk

Csörögefánk

Nem diétás süti, de néha napján azért egy csörögefánk partira mindig vevők vagyunk.
liszt tojás vaj tejföl

Share on Tumblr

Nézd meg mit főzhetsz még ezekből

tojás, cukor, liszt