Karfiol leves

(főétel)

Karfiol leves

Hozzávalók:

fél kg. karfiol, 2-3 sárgarépa, 1-2 fehér répa, 1 csokor petrezselyem, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál étolaj, 1 teáskanál őrölt pirospaprika,

Elkészítés:

A karfiol leves egy nagyon finom krémes leves. Nagyon szeretjük. Pirított zsemlekockákkal a legjobb.
Az elkészítése - akárcsak a többi zöldségleves - nagyon egyszerű.

A karfiolt virágaira bontjuk és alaposan  megmossuk. A répát és a fehér répát megpucolom, és hasábokra vágom.
Forró sós vízbe teszem a megtisztított zöldségekkel együtt, és kb 20 perc alatt puhára főzöm. Ezután hozzáadom a petrezselyem zöldet.
Ezzel is fő 10 percet, hogy összeérjenek az ízek, majd elkészítem hozzá a paprikás rántást.

A rántáshoz kis méretű, magas falú lábost használok. (Van erre egy külön kis lábasom)
Az olajat felmelegítem, majd folyamatos kevergetés mellett hozzáadom a lisztet. Amikor a rántás kész, lehúzom a tűzről és hozzákeverem a paprikát.

Folyamatos kevergetés mellett hozzáadom a leveshez, és kb 5 percig főzöm, hogy besűrűsödjön.
Ezután elzárom, és hozzákeverem a tejfölt.
Ameddig megpirítom a zsemlekockákat, addig fedő alatt szépen összeérik.

Tálaláskor megszórom zsemlekockákkal.




További ételek, amelyek érdekelhetnek:

Anyukám gyümölcslevese

Anyukám gyümölcslevese

Sok gyümölcsleves receptet láttam és főztem már, de anyukám receptjénél eddig nem találnom finomabbat. Persze lehet, hogy csak a gyerekkori emlékek teszik ilyen finommá, de én akkor is imádom.
meggy tejföl liszt

Gulyásleves

Gulyásleves

Nálunk az abszolút favorit a gulyás leves. Nem az 5 perces kategóriába tartozik, de nagyon finom. A közhiedelemmel ellentétben a gulyás leves nem kizárólag marha lábszárból készülhet. Ahol gyerek van, ott készülhet pulykából vagy sertésből is.
gulyás leves paprika paradicsom csipetke

Share on Tumblr

Nézd meg mit főzhetsz még ezekből

karfiol, sárgarépa, fehér répa, liszt, tejföl