Kattancs
(deszert)

Hozzávalók:
60 dkg liszt, kb. 3 dl langyos tej, 1 tojás, 5 dkg olvasztott vaj a tésztához, 2 evőkanál cukor, csipet só, 2,5 dkg élesztő, 2 nagy evőkanál őrőlt pirospaprika, 4 evőkanál porcukor, 4 dkg olvasztott vaj a töltetékhez,Elkészítés:
A kattancs úgy került a repertoáromba, hogy a nagyobbik lányom indult egy néprajzi versenyen, ahol táj ételeket is kellett csinálni. Mivel édesszájú, így csak valamilyen sütemény jöhetett szóba.
Megnéztük a lehetőségeket, és így esett a választás a kattancsra.
Hatalmas sikert aratott a zsűriben, sőt még másnap a tanárok is áradoztak róla. Nem tudom, hogy volt-e szerepe a helyezésben a sütinek, de azért megveregettem én is vállam :-)
Az elkészítése nem bonyolult.
A tejbe belekeverek 1 evőkanál cukrot és langyosra melegítem. Elkeverem benne a cukrot és belemorzsolom az élesztőt. (Lehet élesztő port is használni). Langyos helyre teszem és felfuttatom.
A lisztet egy tálba teszem és hozzáadom a sót, a tojást és a maradék cukrot. Jól összekeverem majd hozzáöntöm a felfutott élesztőt. Alaposan összedolgozom majd hozzáadom az olvasztott vajat és ezt is jó alaposan beledolgozom.
Letakarom és hagyom 1 órát állni. Ezalatt megkel.
Ha megkelt deszkán kinyújtom majd megszórom pirospaprikával amit egyenletesen szétterítek a tésztán. Majd jó alaposan megszórom porcukorral és ezt is szétterítem. Ezután az olvasztott vajjal meglocsolom és feltekerem.
A feltekert tésztát patkó alakúra hajtom és sütőpapírral bélelt tepsibe teszem.
Letakarom és hagyom 15 percig állni. Akkor jó, ha kb a duplájára dagadt.
Felverek egy tojást és megkenem vele a tésztát, majd 170-180 fokos sütőben 40 percig sütöm.
Hagyományosan bableves mellé ették, de nálunk süteményként funkcionál :-)
Megnéztük a lehetőségeket, és így esett a választás a kattancsra.
Hatalmas sikert aratott a zsűriben, sőt még másnap a tanárok is áradoztak róla. Nem tudom, hogy volt-e szerepe a helyezésben a sütinek, de azért megveregettem én is vállam :-)
Az elkészítése nem bonyolult.
A tejbe belekeverek 1 evőkanál cukrot és langyosra melegítem. Elkeverem benne a cukrot és belemorzsolom az élesztőt. (Lehet élesztő port is használni). Langyos helyre teszem és felfuttatom.
A lisztet egy tálba teszem és hozzáadom a sót, a tojást és a maradék cukrot. Jól összekeverem majd hozzáöntöm a felfutott élesztőt. Alaposan összedolgozom majd hozzáadom az olvasztott vajat és ezt is jó alaposan beledolgozom.
Letakarom és hagyom 1 órát állni. Ezalatt megkel.
Ha megkelt deszkán kinyújtom majd megszórom pirospaprikával amit egyenletesen szétterítek a tésztán. Majd jó alaposan megszórom porcukorral és ezt is szétterítem. Ezután az olvasztott vajjal meglocsolom és feltekerem.
A feltekert tésztát patkó alakúra hajtom és sütőpapírral bélelt tepsibe teszem.
Letakarom és hagyom 15 percig állni. Akkor jó, ha kb a duplájára dagadt.
Felverek egy tojást és megkenem vele a tésztát, majd 170-180 fokos sütőben 40 percig sütöm.
Hagyományosan bableves mellé ették, de nálunk süteményként funkcionál :-)
© FőzzVelem! Minden jog fenntartva.
További ételek, amelyek érdekelhetnek:

Barackos piskóta tekercs
A barackos piskótatekercs gyerekkorom kedvenc receptje. Nagyon sok szép régi emlék kapcsolódik hozzá.
Amikor sütök egy adaggal, és majszoljuk a családdal eszembe jutnak a régi nyarak, amikor eltettük a házi barack lekvárt, vagy amikor mindenki segíteni akart az elkészítésben, hogy lenyalhassa a kanálon maradt lekvárt.
Barack lekvár tojás liszt cukor

Hókifli
A hókifli nálunk karácsonyi sütemény. Vendégváráshoz ilyenkor alap.