Farsangi fánk

(deszert)

Farsangi fánk

Hozzávalók:

50 dkg liszt, 6 dkg vaj, 5 tojássárgája, 2 evőkanál kristálycukor, 3 dkg éleszt, 3 dl tej, 1 l olaj a sütéshez,

Elkészítés:

A farsangi fánk persze nem csak farsang idején készül nálunk. Anyukám gyakran meglepi a lányokat vele. 

Az elkészítése nem bonyolult, és a gyerekek mindig örülnek neki.
Az élesztőt 1,5 dl cukros, langyos tejben felfuttatjuk.
A vajat habosra keverjük a tojás sárgákkal.
Amikor az élesztő megkelt beleöntöm a lisztbe, majd hozzáöntöm a habos vajat, a maradék cukrot és a tejet.
Tészta állagúvá gyúrom, majd meleg helyen duplájára kelesztem.

Enyhén lisztezett gyúródeszkán ujjnyi vastagságúra nyújtjuk.
Lisztbe mártott pohárral vagy fánkszaggatóval kiszaggatjuk. 
A fánk formákat hagyjuk 30 percig pihenni.
Bő, forró olajban először fedő alatt sütjük, majd miután megfordítottuk, fedő nélkül sütjük tovább.

Porcukorral és lekvárral tálaljuk.

További ételek, amelyek érdekelhetnek:

Madártej

Madártej

A madártej a legmókásabb desszert. Hidegen és melegen egyaránt fogyasztható. Az elkészítéshez minimális kézügyesség azért elkél, de egyébként végtelenül egyszerű.
tej tojás cukor vanília

Share on Tumblr

Nézd meg mit főzhetsz még ezekből

tej, élesztő, tojás, liszt