Farsangi fánk

(deszert)

Farsangi fánk

Hozzávalók:

50 dkg liszt, 6 dkg vaj, 5 tojássárgája, 2 evőkanál kristálycukor, 3 dkg éleszt, 3 dl tej, 1 l olaj a sütéshez,

Elkészítés:

A farsangi fánk persze nem csak farsang idején készül nálunk. Anyukám gyakran meglepi a lányokat vele. 

Az elkészítése nem bonyolult, és a gyerekek mindig örülnek neki.
Az élesztőt 1,5 dl cukros, langyos tejben felfuttatjuk.
A vajat habosra keverjük a tojás sárgákkal.
Amikor az élesztő megkelt beleöntöm a lisztbe, majd hozzáöntöm a habos vajat, a maradék cukrot és a tejet.
Tészta állagúvá gyúrom, majd meleg helyen duplájára kelesztem.

Enyhén lisztezett gyúródeszkán ujjnyi vastagságúra nyújtjuk.
Lisztbe mártott pohárral vagy fánkszaggatóval kiszaggatjuk. 
A fánk formákat hagyjuk 30 percig pihenni.
Bő, forró olajban először fedő alatt sütjük, majd miután megfordítottuk, fedő nélkül sütjük tovább.

Porcukorral és lekvárral tálaljuk.

További ételek, amelyek érdekelhetnek:

Csokis süti

Csokis süti

A csokis pohárkát egy régi recept újságban találtam. Gondoltam kipróbálom. Az eredmény nagyon finom lett, így bekerült a kedvenc sütik közé.
csokoládé tojás cukor vanillia

Almás süti - Paleo

Almás süti - Paleo

Aki már diétázott, tudja mennyire felértékelődnek az édességek ilyenkor. Nos itt egy recept, amelyet diéta alatt is büntetlenül lehet fogyasztani.
alma tojás mandula fahéj

Share on Tumblr

Nézd meg mit főzhetsz még ezekből

tej, élesztő, tojás, liszt