Farsangi fánk

(deszert)

Farsangi fánk

Hozzávalók:

50 dkg liszt, 6 dkg vaj, 5 tojássárgája, 2 evőkanál kristálycukor, 3 dkg éleszt, 3 dl tej, 1 l olaj a sütéshez,

Elkészítés:

A farsangi fánk persze nem csak farsang idején készül nálunk. Anyukám gyakran meglepi a lányokat vele. 

Az elkészítése nem bonyolult, és a gyerekek mindig örülnek neki.
Az élesztőt 1,5 dl cukros, langyos tejben felfuttatjuk.
A vajat habosra keverjük a tojás sárgákkal.
Amikor az élesztő megkelt beleöntöm a lisztbe, majd hozzáöntöm a habos vajat, a maradék cukrot és a tejet.
Tészta állagúvá gyúrom, majd meleg helyen duplájára kelesztem.

Enyhén lisztezett gyúródeszkán ujjnyi vastagságúra nyújtjuk.
Lisztbe mártott pohárral vagy fánkszaggatóval kiszaggatjuk. 
A fánk formákat hagyjuk 30 percig pihenni.
Bő, forró olajban először fedő alatt sütjük, majd miután megfordítottuk, fedő nélkül sütjük tovább.

Porcukorral és lekvárral tálaljuk.

További ételek, amelyek érdekelhetnek:

Fügés, mandulakrémes pite

Fügés, mandulakrémes pite

Amikor ültettünk egy fügefát az udvarra kicsit reménykedtem benne, hogy szép nagy termései lesznek idővel, mert gyerekkorom óta imádom a fügét :-) És persze mindent, amiben füge van. Amikor elkezdett teremni, gyorsan kellett egy recept, amivel kipróbálhatom. Ezt a receptet találtam meg elsőre.
füge vanília fagylat

Csőröge fánk II.

Csőröge fánk II.

Nem diétás süti, de néha napján azért egy csörögefánk partira mindig vevők vagyunk.
fánk

Share on Tumblr

Nézd meg mit főzhetsz még ezekből

tej, élesztő, tojás, liszt