Palacsinta

(főétel)

Palacsinta

Hozzávalók:

1 kg liszt, 2 egész tojás, 1 mokkás kanál só, 1 evőkanál cukor, 2 l szénsavas ásványvíz, olaj,

Elkészítés:

A palacsinta evés nálunk egy süt-tölt-fogyaszt folyamat. Ahol gyerek van, ott gondolom mindenhol így van. Ez annyit jelent, hogy ahogy kész van egy tészta, a gyerekek egyből töltik és eszik.

Az elkészítése egyébként nagyon egyszerű.
Egy tálba teszem a lisztet, a habverővel kis lukat csinálok a közepére és beleöntöm a 2 tojást, beleteszem a sót és a cukrot majd folyamatos keverés mellett hozzáöntöm az ásványvizet. 

Nem kell az összes ásványvíz, csak annyi, hogy a tészta folyós legyen. Nem kell túl folyósnak lennie, csak mint a sűrűbb szörpök.
Fontos még, hogy csomómentesre keverjük, ehhez kell a habverő, és hogy lassan öntsük a vizet, miközben folyamatosan keverjük.

Ha a tészta kész, lehet sütni.

Apró trükk, hogy a sütés előtt egy kisebb pohárba vagy bögrébe beleöntöm az olajat, és teszek bele egy evőkanalat.
A palacsintasütőbe ezzel adom az olajat.

A palacsintasütő alá gyújtok, és az evőkanállal kevés olajat teszek bele. Nagyon kevés olaj kell, csak annyi, hogy a palacsintasütő alját bevonja.
Ha felforrósodott, merőkanállal annyi tésztát öntök bele egyenletesen elosztva, hogy vékonyan bevonja a serpenyő alját.
1-2 perc alatt megsül az egyik oldala.
Ezután késsel óvatosan megfordítom.
Ügyesebbek szokták a serpenyő lendítésével is fordítani, de legyünk realisták...

Ha mindkét oldala megsült, tányérra teszem és megtöltöm.
A töltelék lehet lekvár, kakaó, túrókrém, de szinte bármi.

A töltés nagyon egyszerű. A kész palacsinta egyik oldalának kb a felét bekenem a töltelékkel, majd a bekent felénél kezdve feltekerem, mint egy szőnyeget.
 

További ételek, amelyek érdekelhetnek:

Diós tészta

Diós tészta

A diós tésztáról mindig a gyermekkorom jut eszembe. Volt egy öreg diófa az udvarunkon, és sokszor felmásztunk rá. Ősszel pedig együtt vertük le róla a diót és a konyhában éjszakába menően törtük fel és tettük üvegbe :-) Persze sokat meg is ettünk, de azért mindig maradt a süteményekhez vagy a diós tésztához.
dió cukor tészta

Krumplis tészta

Krumplis tészta

A krumplis tészta sztenderd napközis étel. Aki még nem evett, az gyorsan készítse el, mert nagyon finom.
paprikás krumpli tészta paradicsom paprika só

Share on Tumblr

Nézd meg mit főzhetsz még ezekből

liszt, tojás, ásványvíz