Diós tészta

(főétel)

Diós tészta

Hozzávalók:

25 dkg dió, 5 dkg porcukor, 1 zacskó metélt tészta, 1 kávéskanál olaj, 1 kávéskanál só,

Elkészítés:

A diós tésztáról mindig a gyermekkorom jut eszembe. Volt egy öreg diófa az udvarunkon, és sokszor felmásztunk rá. Ősszel pedig együtt vertük le róla a diót és a konyhában éjszakába menően törtük fel és tettük üvegbe :-)
Persze sokat meg is ettünk, de azért mindig maradt a süteményekhez vagy a diós tésztához.


Lehet, hogy ez az emlék teszi számomra különleges étellé ezt az egyszerű ételt, de nekem mindig egy kicsit ünnep, ha ez kerül az asztalra. 

Az elkészítése végtelenül egyszerű.

A diót ledarálom és összekeverem a porcukorral.
Talán nosztalgiából, de a diódarálót még mindig anyutól kérem kölcsön. Régi, kézzel tekerős fajta, és nyikorog, ahogy darálunk vele, de ennek a recept szempontjából persze nincs jelentősége :-)

Egy fazékba vizet teszek, olajat és sót, majd a tésztát készre főzöm.

Egy jénai tálba a dió felét öntöm, majd a tészta felét is és összekeverem.
Rászórom a maradék diót és ráteszem a megmaradt tésztát is és alaposan összekeverem.
Természetesen ezt lehet úgy is csinálni, hogy egy adag tésztát a tányérra teszünk és ki-ki az ízlésének megfelelően megszórja dióval.


További ételek, amelyek érdekelhetnek:

Krumpli nudli

Krumpli nudli

A krumplinudli a szilvás gombóc elengedhetetlen kísérője. Mivel a tésztája ugyanaz, így általában mindkettőt szoktam csinálni egyszerre.
liszt olaj krumpli

Szilvás gombóc

Szilvás gombóc

A szilvás gombóc nagyon sokáig volt az abszolút kedvenc. A legnagyobb előnye, hogy nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető.
szilva krumpli liszt

Eszközök

Elküldöm ezt a receptet levélben
Share on Tumblr

Nézd meg mit főzhetsz még ezekből

dió, cukor, tészta

Szólj hozzá