Bolognai spagetti

(főétel)

Bolognai spagetti

Hozzávalók:

40 dkg darált marhahús, 5 dkg oregano, 1 evőkanál cukor, 2 mokkás kanál só, 5-6 nagyobb paradicsom, hámozva, 250 ml paradicsom sűrítmény, 5 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 1 sárgarépa,

Elkészítés:

Én mindig az előkészítéssel kezdem, mert akkor nem kell kapkodni a főzés közben. A paradicsomot gyümölcsmosóba teszem, és forrásban lévő vizet öntök rá. Így könnyen lehúzható a héja. Legyünk óvatosak, mert a közhiedelemmel ellentétben az ember csak mérsékelten hőálló.

Ezután felkockázom a hagymát és a répát vékony csíkokra vágom. Egy csík kb. 1 cm hosszú és 2-3 mm vastag. Ezek a macerás előkészületek, a többit már lehet főzés közben is csinálni.

A hagymát olívaolajon megpirítjuk. Amikor kész, hozzáadjuk a darált marhahúst. A marhahúst a hagymával barnára pirítjuk közepes lángon. A lényeg, hogy elfőjön a leve és kicsit megpiruljon. Jót tesz az ízének, de kevésbé bevállalósak akkor is léphetnek a következő fázisra, ha a lé már elfőtt.

Ha a hús megpirult hozzáadjuk a meghámozott és gerezdekre vágott paradicsomot valamint a vékony szeletekre vágott répát. Óvatosan kevergetjük, majd fedő alatt megvárjuk, amíg a paradicsom levet enged és szétesik. Fontos, hogy ne túl nagy lángon főzzük.

Amint a paradicsom levet engedett, adhatunk hozzá annyi vizet, hogy ellepje, majd hozzáadhatjuk a szétpasszírozott fokhagymát. Hagyjuk főni 15-25 percet, majd adjunk hozzá 1 evőkanál cukrot és ízlés szerint 2-3 mokkás kanál sót. Keverjük meg, majd adjuk hozzá az oregánót.

Főzzük kb. 5 percig, majd adjuk hozzá a sűrített paradicsomot. Lassú tűzön, folyamatosan kevergetve főzzük még 5 percig, hogy az ízek összeérjenek. Ekkor jöhet egy kóstolás, és ha szükséges só vagy cukor hozzáadásával lehet finomítani az ízeket. Nekem még sohasem sikerült ugyanolyan ízű sűrített paradicsomot vennem, ezért mindig kell egy kis igazítás a végére.


Az elkészítés fázisairól csináltunk egy kis videót, amit a erre a linkre kattintva nézhetsz meg.

További ételek, amelyek érdekelhetnek:

Paradicsomos bruschetta

Paradicsomos bruschetta

A bruscetta egy nagyon könnyű, egyszerű és finom falatka. Reggelire ideális.
fokhagyma kenyér kifli oregáno bazsalikom paradicsom

Sajtos tészta

Sajtos tészta

Nálunk a sajtos tészta nagyon gyakran volt ebéd, amikor gyerek voltam. Persze régen pirított szalonnával ettük, de az ma már azért kicsit idejét múlt, ezért könnyítettük kicsit rajta.
sajt sonka tészta tejföl

Eszközök

Elküldöm ezt a receptet levélben
Share on Tumblr

Nézd meg mit főzhetsz még ezekből

bolognai, spagetti, fokhagyma, marhahús, paradicsom, oregánó