Töltött sült karfiol

(főétel)

Töltött sült karfiol

Hozzávalók:

6 adaghoz: , 1 nagy fej karfiol, 5 evőkanál olívaolaj, 4 evőkanál zsemlemorzsa, 150 gram főtt gesztenye aprítva, A töltelékhez:, 250 gramm fodros kel aprítva, 1 evőkanál lenmagőrlemény, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma aprítva, 1/2 kis csokor zsálya levelei letépkedve és aprítva, 1/2 kis csokor rozmaring levelei letépkedve és aprítva, 2 citrom reszelt héja, frissen őrölt szerecsendió,

Elkészítés:

Az utóbbi időben, főleg a kisebbik lánykám ösztönzésére egyre több vegetáriánus ételt főzök. Igazából tetszik a kevés hús szerinti életmód és a bolygóért is teszünk, ha inkább zöldségre építjük az étkezést.
 
Persze azért a húsra is szükségünk van, de nem árt, ha kevesebbet eszünk belőle. A receptkeresgélés közben találtam a töltött sült karfiol receptjét.
A vegán sültek nagyon finomak tudnak lenni, de nem mindig mutatósak. De ezt az ételt azért kivételesen lehet szépen tálalni.
Az elkészítése azért kicsit macerás, de megéri.
 
A karfiolt megtisztítom majd alaposan megmosom. Fontos, hogy ezután jó szárazra töröljük. Óvatosan kivágom a torzsáját, így egy kis üreg képződik a karfiol belsejében. Vigyázzunk, hogy a rózsák ne váljanak el a törzstől.
 
Mint a legtöbb karfiolos ételnél a karfiolt elő kell kicsit főzni. Ehhez egy nagyobb lábosba tegyük a karfiolt és enyhén sós vízben forrás után 7-8 percig főzöm. Ezután óvatosan leöntöm róla a vizet.
 
A fodros kel leveleit alaposan megmosom majd apróra vágom. 
Egy tálban összekeverem a lenmagőrleményt 3 evőkanál vízzel és félreteszem 10 percre. 
Egy serpenyőbe kevés olajat öntök és kevés sóval megpirítom a kockára vágott hagymát. Ha megpirult, hozzáadom a töltelék többi hozzávalóját és pár percig hagyom, hogy összeálljanak. Félrehúzom a gázról és turmixgépbe teszem. 1,5 dl vizet öntök hozzá, majd hozzáadom a lenmagos pépet és krémes állagúra turmixolom. A krémet a karfiol kivájt belsejébe kanalazom, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem.
 
Összekeverem a zsemlemorzsát és a gesztenyét. A karfiolt meglocsolom egy kevés olajjal, majd alaposan megszórom a zsemlemorzsás – gesztenyés morzsával. Előmelegített sütőben kb 45 percig sütöm.
 

További ételek, amelyek érdekelhetnek:

Csirkecombok zöldségágyon

Csirkecombok zöldségágyon

A csirkecombok zöldségágyon receptjét a szénhidrát diéta alkalmával találtam. Kicsit átalakítottam a saját ízlésem szerint, de az alapja a szokásos zöldség összedobálós.
csirkecomb sárgarépa gomba kelbimbó zeller

Eszközök

Elküldöm ezt a receptet levélben
Share on Tumblr

Nézd meg mit főzhetsz még ezekből

karfiol, zsemlemorzsa, gesztenye