Puncsos mignon

(deszert)

Puncsos mignon

Hozzávalók:

A piskótához:, 15 dkg kristálycukor, 15 dkg liszt, 10 dkg vaj, 6 tojás, 1 kávéskanálnyi sütőpor, A töltelékhez:, 20 dkg vaj, 2 evőkanálnyi holland kakaópor, 15 dkg porcukor, A mázhoz:, 1 tojás, 10 dkg porcukor, pár csepp puncsaroma, pár csepp piros ételfesték,

Elkészítés:

A puncsos mignon-al elkövettem azt a hibát, hogy egyszer csináltam a lányoknak. Persze - mivel látták, hogy meg tudom csinálni -, onnantól folyton kérték, hogy csináljak. Nagyon macerás. Persze ha kész, és majszoljuk a kanapén, az nagyon klassz :-)

Az elkészítése macerás. Csak akkor kezdj hozzá, ha buzog benned a főznivágyás :-)
Első lépésként elkészítjük a piskotát. Alap adagszámnál ez legyen egy 6 tojásos piskóta.
A tojásokat kettéválasztom, és a sárgáját egy tálban simára keverem a cukorral és a vajjal. Ha szépen csillog, hozzákeverem a sütőporos lisztet. 
A fehérjéket kemény habbá verem, aztán óvatosan hozzákeverem a tojásos-lisztes masszához.
Beleöntöm a sütőpapírral bélelt tepsibe, és 15 perc alatt, közepesem neleg sütőben megsütöm.
Ha a teteje szépen megbarnul, kivehető. Én úgy szoktam ellenőrizni, hogy egy fokpiszkálót szúrok a közepébe majd kihúzom. Ha a fogpiszkáló száraz, a piskóta megsült. :-)

Ha kivetted, várd meg, ameddig kihül. Ha kihült, ketté kell vágni. Ez adja a mignon rétegeit. Ha nagyon megnőtt, mehet háromfelé is.

Ezután készítem el a krémet.
A vajat a porcukorral habosra keverem. Ez lesz a töltelék alapja.
A masszát három részre osztom, majd az egyiket összekeverem a kakaóval.

Az egyik piskótalapot megkenem a masszával. Itt lehet kreatívoskodni, de én a szélét világos, a közepét sötét masszával szoktam megkenni.
Erre mehet rá a másik lap. Kicsit összenyomkodom, majd kockákra vágom. Egy kocka akkora legyen. amekkora mignonokat szeretnél csinálni. Ha sok időm van, én mindog kicsiket csinálok. Ha sietek, akkor inkább nagyobbakat :-)

Ezután csinálom a bevonatot.
A tojásfehérjét kikeverem porcukorral, hogy jó sűrű legyen.
Ha kellően besűrűsödött, hozzáadom az ételfestéket és az aromát.
Érdemes többféle színezőt használni, bár a puncs aroma is színez egy kicsit, de elég érdekes színeket is össze lehet így hozni.
Díszítésnek én mindig olvasztott csokit használok. 
Az elkészült krémet a piskótára kenem, és mehet be a hűtőbe fél órára.

További ételek, amelyek érdekelhetnek:

Barackos piskóta tekercs

Barackos piskóta tekercs

A barackos piskótatekercs gyerekkorom kedvenc receptje. Nagyon sok szép régi emlék kapcsolódik hozzá. Amikor sütök egy adaggal, és majszoljuk a családdal eszembe jutnak a régi nyarak, amikor eltettük a házi barack lekvárt, vagy amikor mindenki segíteni akart az elkészítésben, hogy lenyalhassa a kanálon maradt lekvárt.
Barack lekvár tojás liszt cukor

Citromos piskótakocka

Citromos piskótakocka

A citromos piskóta az egyik nagy kedvencem volt gyerekkoromban. Az egyik legegyszerűbb és leggyorsabb édesség volt, amit anyukám készített. Persze Ő nem erre volt a legbüszkébb, de mi mindig örültünk, amikor nyáron kiültünk a kerti kis házba, és kihozta nekünk a frissen készült piskóta kockákat.
piskóta citrom

Eszközök

Elküldöm ezt a receptet levélben
Share on Tumblr

Nézd meg mit főzhetsz még ezekből

tojás, liszt, puncs, cukor, vaj