Hírek
A brokkoli élettani hatásai
Feltehetőleg Olaszországból terjedt el, napjainkban pedig nagy népszerűségnek örvend az USA-ban és Nyugat-Európában. Magyarországon csak az utóbbi 20 évben terjedt el. Szezonja novembertől márciusig tart. Közeli rokona a karfiol és a fejes káposzta. A brokkolit mai formájában 300-400 éve ismert.
Általánosan javallt:
- ízületi gyulladásra
- vérszegénységre
- fáradékonyságra
Brokkoli élettani hatása:
Tartalmaz A-, C-, E- és B-vitaminokat, vasat, folsavat, kalciumot, foszfort, káliumot, glükozinolátokat, rostot és fehérjét. Kiemelendő továbbá a benne lévő tokoferol ( E vitamin), niacin, pantoténsav, B1- és B2-vitamin is. A brokkoli kitűnő C vitamin-, folsav- és béta-karotin-forrás. Gazdag növényi flavonoidokban, indolokban és izotiocianátokban. Nagy mennyiségben tartalmaz klorfilt.
A brokkoliban található úgynevezett izoticianátoknak nevezett fitovegyületek gátolják a pajzsmirigy túlzott hormontermelését. Ennek a tulajdonságának köszönhetően segíthet a Basedow-kór (Autoimmun pajzsmirigy-túlműködési zavar) gyógyításában. A magas antioxidáns hatású glutation tartalmánál fogva jótékonyan hat az ízületi gyulladásban szenvedőkre is. Továbbá hatféle olyan vegyület található benne, amely csökkenti a vérnyomást. Jótékonyan hat a vérre, növeli az energiát. Segít a vérszegénység és a fáradékonyság leküzdésében, jót tesz a szívnek és a vérkeringésnek.
Antioxidáns és rákmegelőző hatású. Kutatások bizonyítják, hogy a brokkolinak a többi káposztafélével együtt jelentős szerepe van a rákos megbetegedések kialakulását megakadályozó étrendben. Könnyű emészthetősége miatt érzékenyebb gyomrúak is nyugodtan fogyaszthatják.
Forrás: Vitamin Sziget
Megjelenés: 2014-07-28