Csülkös - babos káposzta

(főétel)

Csülkös - babos káposzta

Hozzávalók:

3 dl tejföl, 1 kávéskanál köménymag, 1 evőkanál őrölt pirospaprika, bors, 4 db babérlevél, 4 gerezd fokhagyma, 2 fej vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 40 dkg füstöltkolbász, 2 doboz vörösbab konzerv, 80 dkg savanyúkáposzta, 1 kg füstölt csülök, petrezselyem zöld,

Elkészítés:

A párom csapata indult egy bográcsversenyen, aminek a csülök volt a témája, és nekem kellett valamilyen receptet kiötölni, amivel esetleg nyerhetnek. Egy kérésük volt: legyen benne csülök, bab és káposzta.

Keresgéltem a neten, volt is egy pár klassz recept, de egyik sem volt olyan, amilyet elképzeltem, így kis gondolkodás után, kikísérleteztük ezt a receptet.

A csülköt éjszakára beáztathatjuk, de én jobban szeretem, ha az ételbe a csülök sója kerül bele, ezért nem szoktam beáztatni. Persze ilyenkor a hozzáadott sóval vigyázni kell. Ha szárazbabot vettél, akkor azt éjszakára áztasd be.

Azzal kezdem, hogy a csülköt megfőzöm. Ez annyit tesz, hogy felteszem bő lében főni, és kb 30-40 percig takarékon forralom. Ekkor a csülök kiengedi a levét és finoman megpuhul. Ha kész, félreteszem.

A szalonnát apró kockákra vágom és egy lábosban megpirítom. 
Ezután az apróra vágott hagymát hozzáadom, és a szalonna zsírjában üvegesre pirítom.
Lehúzom a tűzről, és hozzáadom az őrölt pirospaprikát. Alaposan elkeverem, és hozzáöntök egy keveset a csülök levéből, hogy ne keseredjen meg a paprika.

Ezután beleteszem a babérlevelet és a karikára vágott kolbászt, átkeverem és hozzáadom a finomra vágott, vagy zúzott foghagymát és a káposztát.
Ezt is alaposan összekeverem, majd hozzáadom az apró kockára vágott csülköt és felöntöm a csülök levével.
25-30 pecig, kis lángon főzöm, közben néhányszor megkeverem.

Ezután adom hozzá a köménymagot. Ekkor ha szükséges, még lehet hozzá adni a csülök levéből, vagy ha az elfogyott, akkor kevés vizet.

A babkonzervet átmosom és a lábosba öntöm. Óvatosan elkeverem ügyelve, hogy ne zúzzam szét a babszemeket.

Ha tejfölösen szereted, akkor hozzáadhatod most a tejfölt, de nálunk mindenki máshogy szereti az ilyen ételeket, így én mindig külön készítem mellé a tejfölt.

A petrezselymet apróra vágom, és hozzákeverem a tejfölhöz.
Kis tálkákba teszem, hogy aki úgy szereti, önthessen a tányérjába.

2-3 szelet kenyeret kb 2 cm-es kockákra vágok és egy zsemlés tálba teszem. Ezzel lehet mártogatni :-)


További ételek, amelyek érdekelhetnek:

Székelykáposzta

Székelykáposzta

A székelykáposzta nem ötperces étel, de megéri várni, mert ha összeérnek az ízek, az varázslatos ízélményt eredményez
káposzta pörkölt karácsony

Vadas

Vadas

A vadas mártás marha hússal nem a gyorsan elkészíthető ételek közé tartozik, de ha egyszer megkóstolod nem felejted el az ízét.
vadas sárgarépa fehér répa marhahús

Share on Tumblr

Nézd meg mit főzhetsz még ezekből

csülök, bab, káposzta