Töltött káposzta

(főétel)

Töltött káposzta

Hozzávalók:

2 kg savanyú káposzta, 15 db savanyított levél, 30 dkg rizs, 2 fej vöröshagyma, 1 tojás, 1 kg sertés darált hús, 3-4 mokkáskanál só, 1 mokkáskanál bors , 4 mokkáskanál őrölt pirospaprika, 1-1 evőkanál olaj,

Elkészítés:

Karácsonykor én székelykáposztát szoktam főzni, míg anyu töltött káposztát, és persze megosztjuk egymással. Így minden évben hamisítatlan anyuféle töltött káposzta kerül az asztalra :-)

Persze én is szoktam főzni, de ez nálunk már az ünnepi hagyomány része :-)

Az elkészítése nem bonyolult.
A savanyú káposztát megkóstolom és ha nagyon savanyú egyszer átmosom. (Vecsésit érdemes venni, mert azt nem kell átmosni.)
Az olajon a rizst kevés vízzel megpárolom kis lángon.
A hagymákat megpucolom, apró kockákra vágom majd üvegesre párolom és két felé osztom (egyik a töltelékbe, másik a káposzta alá megy).

Töltelék készítése:
Tálba teszem a darált húst, a rizst az olajjal, a hagyma felét, a tojást és a fűszereket (a paprikából csak 3 evőkanálnyi kell a töltelékbe). Fakanállal összekeverem.
Leveleket nem kell megmosni.

A savanyú káposzta leveleinek megnézem az erezetét és ha a középső túl vastag, akkor megvékonyítom késsel.
A leveleket egyesével megtöltöm ezzel a masszával és a két végét jól alaposan bezárom, nehogy a főzésnél kicsomagolódjon.
Fazékba teszem a maradék hagymát és megszórom 1 evőkanál őrőlt pirospaprikával.
Fazékba teszem a káposzta felét, majd beleteszem a töltött leveleket és végül a káposzta másik felét.
Felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje.
2 óra alatt, közepes lángon készre fő.

Kenyérrel és tejföllel isteni.

További ételek, amelyek érdekelhetnek:

Paradicsomos spagetti

Paradicsomos spagetti

Nagyon szeretjük az olasz tésztákat. Legyen az akár bolognai spagetti, vagy milánói makaróni. De a legegyszerűbb a hagyományos paradicsomos spagetti.
paradicsom fokhagyma oliva olaj

Bakonyi sertésszelet

Bakonyi sertésszelet

Bevallom, hogy a a Bakonyi sertésszelet az én nagy kedvencem. Persze a család is szereti, de nem sikerült elérnem, hogy az abszolút favorit legyen náluk. Éppen ezért viszonylag ritkán készítek. De talán ez az oka annak, hogy amikor ez kerül az asztalra, az egy kicsit ünnep is nekem, így igyekszem megadni a módját :-)
gomba sertés comb kolozsvári szalonna

Share on Tumblr

Nézd meg mit főzhetsz még ezekből

savanyú káposzta, rizs, vöröshagyma, darált sertéshús