Töltött káposzta

(főétel)

Töltött káposzta

Hozzávalók:

2 kg savanyú káposzta, 15 db savanyított levél, 30 dkf rizs, 2 fej vöröshagyma, 1 tojás, 1 kg sertés darált hús, 3-4 mokkáskanál só, 1 mokkáskanál bors , 4 mokkáskanál őrölt pirospaprika, 1-1 evőkanál olaj,

Elkészítés:

Karácsonykor én székelykáposztát szoktam főzni, míg anyu töltött káposztát, és persze megosztjuk egymással. Így minden évben hamisítatlan anyuféle töltött káposzta kerül az asztalra :-)

Persze én is szoktam főzni, de ez nálunk már az ünnepi hagyomány része :-)

Az elkészítése nem bonyolult.
A savanyú káposztát megkóstolom és ha nagyon savanyú egyszer átmosom. (Vecsésit érdemes venni, mert azt nem kell átmosni.)
Az olajon a rizst megpárolom kis lángon.
A hagymát megpucolom, apró kockákra vágom majd üvegesre párolom.

Töltelék készítése:
Tálba teszem a darált húst, a rizst az olajjal, a hagymát, a tojást és a fűszereket. Fakanállal összekeverem.
Leveleket nem kell megmosni.

A savanyú káposzta leveleinek megnézem az erezetét és ha a középső túl vastag, akkor megvékonyítom késsel.
A leveleket egyesével megtöltöm ezzel a masszával és a két végét jól alaposan bezárom, nehogy a főzésnél kicsomagolódjon.
Fazékba teszem a káposzta felét, majd beleteszem a töltött leveleket és végül a káposzta másik felét.
Felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje.
2 óra alatt, közepes lángon készre fő.

Kenyérrel és tejföllel isteni.

További ételek, amelyek érdekelhetnek:

Székelykáposzta

Székelykáposzta

A székelykáposzta nem ötperces étel, de megéri várni, mert ha összeérnek az ízek, az varázslatos ízélményt eredményez
káposzta pörkölt karácsony

Eszközök

Elküldöm ezt a receptet levélben
Share on Tumblr

Nézd meg mit főzhetsz még ezekből

savanyú káposzta, rizs, vöröshagyma, darált sertéshús

Szólj hozzá