Görögsaláta
(előétel)
Hozzávalók:
6-8 szem piros koktélparadicsom, 6-8 szem sárga koktélparadicsom, 1 db kígyóuborka, 10-15 szem fekete olívabogyó, 20 dkg fetasajt, 1 citrom leve, 1/2 fej lilahagyma, oregano, oliva olaj, borecet,Elkészítés:
A görög saláta nálunk nyáron alapétel. Havonta minimum kétszer az asztalra kerül.
Az elkészítés nagyon egyszerű.
A citromlevet, olívaolajat, morzsolt oregánót összekeverjük egy csészében, és hagyjuk egy órát pihenni, hogy az ízek összeálljanak.
A paradicsomot és az uborkát cikkekre daraboljuk, és egy tálba tesszük. Mivel az átpakolás körülményes, tegyük egyből abba a tálba, amiben tálalni szeretnénk. Hozzáadhatjuk az olivabogyót, a vékony szeletekre vágott lilahagymát, végül a fetát kb. fél centis kockákra vágjuk és azt is hozzáadjuk.
Kézzel keverjük óvatosan össze, majd öntsünk rá az oregánós olajból. Éppen hogy csak öntözzük meg, nem kell eláztatni.
Mi általában grill húsok mellé szoktuk enni, de magában, vagy fokhagymás kefires uborkás mártással, magában is fogyasztható.
További ételek, amelyek érdekelhetnek:
Összedobálós saláta
Friss tavaszi ízekhez ez a saláta a legjobb. Ha jön a tavasz, ez legalább egyszer felkerül az asztalra.
Paradicsom kígyóuborka olivaolaj sonka endívia
Uborka saláta
Ahogy megjelennek tavasszal a friss zöldségek, keressük az alkalmat, hogy valamilyen salátát készíthessünk. Az uborka saláta jellemzően kísérőétel szokott lenni, bár a lányaim inkább a főétel helyett eszik. Ebből adódóan nagyon jó alku eszköz. Ha megeszik a főételt, mehet a saláta :-)
uborka ecet cukor só