Rizi - Bizi

(főétel)

Rizi - Bizi

Hozzávalók:

2 zacskó gyors rizs (vagy 1 zacskó fényes rizs), 1 zacskó fagyasztott zöldborsó, 2 mokkás kanál só, 1 evőkanál olaj,

Elkészítés:

Ez az egyik legegyszerűbb köret, a lányaim mégis ezt szeretik a legjobban a sült krumpli után.
Szerintük vicces a sok kis zöld bogyó a rizsszemek között :-)
Amikor nagyon kicsik voltak, gyakran játszottak azzal, hogy külön válogatták őket és úgy ették meg :-)
Ilyenkor mindig eszembe jutott, hogy ugyanezt csináltam én is gyereknek :-)

Többféle elkészítését is ismerem, és ennek megfelelően máshogy is kell elkészíteni.
Én a gyors rizses változatra esküszöm, de természetesen gyerekkoromban ilyen még nem volt, így leírom a  hagyományost is.

Hagyományos rizi - bizi:
Hagyományosan a rizi - bizi fényes rizsből készül.
A rizst átmossuk, majd egy lábosba tesszük.
Kétszer annyi vizet öntünk rá, mint amennyi rizs van benne. Ha pl a rizs 2 cm magas a lábosban, akkor annyi vizet öntünk rá, hogy 2 cm-re ellepje, majd adjuk hozzá a sót.
Ezután gyújtsunk alá, és hagyjuk felforrni. A rizs akkor van kész, ha a víz lefőtt róla. Ez kb 10 perc. Amikor a víz már a rizs tetejénél van, folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá a zöldborsót, majd hagyjuk őket együtt főni, ameddig a víz elfő.

Rizi - Bizi gyors rizsből
Bevallom nekem ez a kedvencem.
Egy lábosba vizet öntök, majd adok hozzá 2 mokkás kanál sót. Beleteszem a gyors rizst, majd felforralom. 10 perc forrás után a rizst kiveszem, lecsöpögtetem, majd egy jénaiba teszem.
Egy serpenyőbe egy evőkanál olajat öntök, majd beleöntöm a zöldborsót.
Kis lángon addig párolom, ameddig a zöldborsó megfonnyad.
Ezután hozzáöntöm a rizshez és összekeverem.

 

További ételek, amelyek érdekelhetnek:

Fokhagymás krumpli

Fokhagymás krumpli

Egyszerű, de mégis ízletes köret bármiylen húsételhez, de magában is isteni.
krumpli fokhagyma répa olaj

Párolt lilakáposzta

Párolt lilakáposzta

Amikor gyerek voltam, az ünnepi ebédek sültjei mellé anyukám mindig párolt lila káposztát készített. Így ez a köret számomra mindig is egy kicsit az ünnepi hangulattal függött össze. Rántott hús, vagy sült csirke mellé gyakran készítek, és ilyenkor egy kicsit mindig visszarepülök gyermekkorom karácsonyaihoz :-)
lila káposzta ecet só olaj

Share on Tumblr

Nézd meg mit főzhetsz még ezekből

rizs, zöldborsó