Sült oldalas
(főétel)
Hozzávalók:
1 kg sertés oldalas, 1 fej fokhagyma, só, sertés zsír vagy növényi zsír,Elkészítés:
Nem koleszterinszegény étel, úgyhogy csak óvatosan fogyasszuk, de egy évben egyszer mindenképpen ott a helye az asztalon. Nem beszélve a nosztalgia faktorról, hiszen melyikünk ne evett volna gyerekkorában zsírós kenyeret lila hagymával?
Egészségtudatosabb kukták növényi zsírral is készíthetik, vagy növényi olajjal, de akkor a zsíros kenyér nosztalgiáról le kell mondanunk.
Az oldalast minden második csontnál vágjuk el, így kb 4-5 centis darabokat kapunk.
Az oldalasokat tepsibe tesszük és egyenletesen megsózzuk. Nem kell hófödte csúcsokat építeni sóból, de azért ne spóroljunk vele, mert sótlanul nem túl nagy élmény.
A foghagymát pucoljuk meg, majd foghagyma nyomóval passzírozzuk a húsra. Alaposan kenjük rá, hogy minden oldalasra jusson.
Adjunk hozzá negyed kg zsírt vagy bőségesen locsoljuk meg olajjal, majd a tepsit takarjuk le alumínium fóliával.
Fólia alatt, közepes lángon süssük 40-45 percig, majd vegyük le a fóliát és további 25-30 percig süssük így. Időnként locsoljuk meg a szaftjával.
Tálalni szinte bármilyen körettel lehet, de én a rizst javaslom, hogy ne terheljük meg annyira a gyomrunkat.
További ételek, amelyek érdekelhetnek:
Ananászos sült csirkecombok
A minap maradt egy kis ananász, amit nem használtunk fel a pizzához, és nem akartam kidobni.
Mivel nagyon szeretem a sós - édes kombinációkat, gondoltam kipróbálom milyen lenne sült csirkével.
csirkecomb ananász
Chilis-mézes csirkemell
Enyhén csípős, de mégis édes étel. Nagyon szeretjük, mert egyszerre van benne minden, amit a család külön-külön szeret. Apának a csípős, lányoknak az édes, anyának az omlós csirke.
mustár méz csirkemell