Sült oldalas

(főétel)

Sült oldalas

Hozzávalók:

1 kg sertés oldalas, 1 fej fokhagyma, só, sertés zsír vagy növényi zsír,

Elkészítés:

Nem koleszterinszegény étel, úgyhogy csak óvatosan fogyasszuk, de egy évben egyszer mindenképpen ott a helye az asztalon. Nem beszélve a nosztalgia faktorról, hiszen melyikünk ne evett volna gyerekkorában zsírós kenyeret lila hagymával?

Egészségtudatosabb kukták növényi zsírral is készíthetik, vagy növényi olajjal, de akkor a zsíros kenyér nosztalgiáról le kell mondanunk.

Az oldalast minden második csontnál vágjuk el, így kb 4-5 centis darabokat kapunk. 
Az oldalasokat tepsibe tesszük és egyenletesen megsózzuk. Nem kell hófödte csúcsokat építeni sóból, de azért ne spóroljunk vele, mert sótlanul nem túl nagy élmény.
A foghagymát pucoljuk meg, majd foghagyma nyomóval passzírozzuk a húsra. Alaposan kenjük rá, hogy minden oldalasra jusson.
Adjunk hozzá negyed kg zsírt vagy bőségesen locsoljuk meg olajjal, majd a tepsit takarjuk le alumínium fóliával.

Fólia alatt, közepes lángon süssük 40-45 percig, majd vegyük le a fóliát és további 25-30 percig süssük így. Időnként locsoljuk meg a szaftjával.

Tálalni szinte bármilyen körettel lehet, de én a rizst javaslom, hogy ne terheljük meg annyira a gyomrunkat. 

További ételek, amelyek érdekelhetnek:

Ananászos sült csirkecombok

Ananászos sült csirkecombok

A minap maradt egy kis ananász, amit nem használtunk fel a pizzához, és nem akartam kidobni. Mivel nagyon szeretem a sós - édes kombinációkat, gondoltam kipróbálom milyen lenne sült csirkével.
csirkecomb ananász

Marhabélszín steak

Marhabélszín steak

A steak sütésre idén kaptunk rá. Szinte az összes főző műsorban bemutatták, hogyan készül a jó steak, hát gondoltam kipróbálom. Már az első alkalommal sikert aratott a családban :-)
marhabélszín olíva olaj só bors

Share on Tumblr

Nézd meg mit főzhetsz még ezekből

oldalas, fokhagyma, zsíros kenyér