Bakonyi sertésszelet

(főétel)

Bakonyi sertésszelet

Hozzávalók:

50 dkg sertéscomb (4 szelet), 50 dkg gomba, 1 db paprika, 1 db paradicsom, 1 db vöröshagyma, 15 dkg kolozsvári szalonna, 100 ml főzőtejszín, 2 kanál tejföl, olaj, , őrölt pirospaprika,

Elkészítés:

Bevallom, hogy a a Bakonyi sertésszelet az én nagy kedvencem. Persze a család is szereti, de nem sikerült elérnem, hogy az abszolút favorit legyen náluk. Éppen ezért viszonylag ritkán készítek. De talán ez az oka annak, hogy amikor ez kerül az asztalra, az egy kicsit ünnep is nekem, így igyekszem megadni a módját :-)

Az elkészítése kicsit macerás, de nem annyira, hogy megijedjünk tőle :-)

A gombát megpucolom, megmosom és felszeletelem.
A hagymát megpucolom és felkockázom.
A kolozsvári szalonnát keskeny csíkokra vágom.
A húst megmosom, megsózom és belisztezem. A lábasba pici olajat teszek és a husikat mind két oldalán pirosra sütöm, majd kiveszem és félreteszem.

A megmaradt zsiradékba megpirítom a szalonnát.
Nem szabad elfelejteni, hogy ez a fajta szalonna sós, ezért óvatosan sózzunk.
Majd ezt is kiveszem és félreteszem.

A most már kevert zsiradékba megpirítom a hagymát, majd megszórom pirospaprikával.
Beleteszem a gombát, a felszeletelt paradicsomot és paprikát. Öntök rá egy kicsi vizet, összekeverem, majd beleteszem a félretett husit és szalonnát. Lefedem és a husit puhára főzöm.

A két kanál tejfölt összekeverem a tejszínnel, majd ráöntöm és kb. 5-6 percig összefőzöm.

Tálalhatom tésztával, nokedlivel.

További ételek, amelyek érdekelhetnek:

Fokhagymás sült sertés lapocka

Fokhagymás sült sertés lapocka

A fokhagymás sertés lapockát kérgesre kell sütni, mert az a finom, barna, sós fokhagymás réteg a legfinomabb az egészben :-)
sertés lapocka fokhagyma olaj só

Mustáros - Gombás rakott csirkemell

Mustáros - Gombás rakott csirkemell

A `mustáros husi` sokáig a család kedvence volt. Persze azóta jött sok más finomság, de a mai napig előkelő helyet foglal el kulináris ranglistánkon.
csirke mustár gomba hagyma tejföl

Eszközök

Elküldöm ezt a receptet levélben
Share on Tumblr

Nézd meg mit főzhetsz még ezekből

gomba, sertés comb, kolozsvári szalonna