Vegyes zöldségleves
(főétel)

Hozzávalók:
3 sárgarépa, 3 fehér répa, 1 csomag petrezselyem, só, olaj, cérnametélt,Elkészítés:
A sárgarépát és a fehér répát megpucolom, majd vagy karikázom, vagy hasábokra vágom, majd egy lábasban kevés olajon megpárolom. Amint megpuhult, bő vízzel felöntöm és hozzáadok 2-3 kávéskanál sót. Amint felforrt, hozzáadom a megmosott, felaprított petrezselymet, és kis lángon 20 percig főzöm.
A cérnametéltet külön lábasban, kevés sóval és vízzel megfőzöm, majd leszűröm. Tálaláskor adom a leveshez.
Ismert az a változata is, amikor a répa mellé zöldborsót tesznek.
További ételek, amelyek érdekelhetnek:

Gyöngybableves
A gyöngybableves nálunk hagyományosan húsvét utáni étel, mivel mindig marad valamennyi sonka, amit magában már nem akar senki megenni. Az így megmaradt sonka remek alapja a gyöngybablevesnek.
gyöngybab sonka sárgarépa fehér répa petrezselyem

Gulyásleves
Nálunk az abszolút favorit a gulyás leves. Nem az 5 perces kategóriába tartozik, de nagyon finom. A közhiedelemmel ellentétben a gulyás leves nem kizárólag marha lábszárból készülhet. Ahol gyerek van, ott készülhet pulykából vagy sertésből is.
gulyás leves paprika paradicsom csipetke