Burgonyás pogácsa

(deszert)

Burgonyás pogácsa

Hozzávalók:

2 kg burgonya, 1 kg liszt, 6 kávés kanál só, 1 Ráma margarin, 2 tojás, 1,5 dl olaj,

Elkészítés:

A burgonyás pogácsa gyermekkorom nagy kedvence volt.
Anyukám sokszor csinált sajtos pogácsával együtt. Persze degeszre ettük magunkat vele :-)

Az elkészítése kicsit időigényes, de megéri pepecselni vele.

A krumplit meghámozom, megmosom, majd apró kockákra vágom. 3 mokkás kanál sót teszek egy lábosba, felengedem vízzel, majd beleteszem a krumplit és megfőzöm.

Ha megfőtt, leöntöm róla a vizet, majd darabosra töröm. Hozzáadok még 3 kávéskanál sót (erősebb só esetén elég két kanál is) és az olajat és alaposan összekeverem.

Megvárom, amíg kihűl, majd a lisztet és margarint összemorzsolom egy tálba és hozzáadom a tört krumplit és 1 tojást. Ezután a tésztát alaposan összegyúrom.

Lisztezett deszkán kinyújtom, majd kétszer félbehajtom. 15 percig állni hagyom, majd megismétlem a műveletet. (Nyújtás, hajtogatás).
Ezt háromszor - négyszer is meg lehet ismételni, mert ettől lesz szép leveles.

Ezután a tésztát olyan vastagra nyújtom, mint a kicsi pogácsaszaggató magassága.
Mielőtt kiszaggatom, átlósan késsel becsíkozom, hogy a teteje megkapja a jellegzetes pogácsa mintát.

Miután kiszaggattam, egy tepsibe sütőpapírt teszek és beleteszem a kiszaggatott pogácsákat. 1 tojást felverek, majd szilikonos sütőecsettel (régebbi nevén lúdtollal) megkenem a pogácsákat.

220 fokos sütőben 15 perc alatt készre sütöm.

További ételek, amelyek érdekelhetnek:


Eszközök

Elküldöm ezt a receptet levélben
Share on Tumblr

Nézd meg mit főzhetsz még ezekből

burgonya, tojás, margarin