Burgonyás pogácsa
(deszert)

Hozzávalók:
2 kg burgonya, 1 kg liszt, 6 kávés kanál só, 1 Ráma margarin, 2 tojás, 1,5 dl olaj,Elkészítés:
A burgonyás pogácsa gyermekkorom nagy kedvence volt.
Anyukám sokszor csinált sajtos pogácsával együtt. Persze degeszre ettük magunkat vele :-)
Az elkészítése kicsit időigényes, de megéri pepecselni vele.
A krumplit meghámozom, megmosom, majd apró kockákra vágom. 3 mokkás kanál sót teszek egy lábosba, felengedem vízzel, majd beleteszem a krumplit és megfőzöm.
Ha megfőtt, leöntöm róla a vizet, majd darabosra töröm. Hozzáadok még 3 kávéskanál sót (erősebb só esetén elég két kanál is) és az olajat és alaposan összekeverem.
Megvárom, amíg kihűl, majd a lisztet és margarint összemorzsolom egy tálba és hozzáadom a tört krumplit és 1 tojást. Ezután a tésztát alaposan összegyúrom.
Lisztezett deszkán kinyújtom, majd kétszer félbehajtom. 15 percig állni hagyom, majd megismétlem a műveletet. (Nyújtás, hajtogatás).
Ezt háromszor - négyszer is meg lehet ismételni, mert ettől lesz szép leveles.
Ezután a tésztát olyan vastagra nyújtom, mint a kicsi pogácsaszaggató magassága.
Mielőtt kiszaggatom, átlósan késsel becsíkozom, hogy a teteje megkapja a jellegzetes pogácsa mintát.
Miután kiszaggattam, egy tepsibe sütőpapírt teszek és beleteszem a kiszaggatott pogácsákat. 1 tojást felverek, majd szilikonos sütőecsettel (régebbi nevén lúdtollal) megkenem a pogácsákat.
220 fokos sütőben 15 perc alatt készre sütöm.
Anyukám sokszor csinált sajtos pogácsával együtt. Persze degeszre ettük magunkat vele :-)
Az elkészítése kicsit időigényes, de megéri pepecselni vele.
A krumplit meghámozom, megmosom, majd apró kockákra vágom. 3 mokkás kanál sót teszek egy lábosba, felengedem vízzel, majd beleteszem a krumplit és megfőzöm.
Ha megfőtt, leöntöm róla a vizet, majd darabosra töröm. Hozzáadok még 3 kávéskanál sót (erősebb só esetén elég két kanál is) és az olajat és alaposan összekeverem.
Megvárom, amíg kihűl, majd a lisztet és margarint összemorzsolom egy tálba és hozzáadom a tört krumplit és 1 tojást. Ezután a tésztát alaposan összegyúrom.
Lisztezett deszkán kinyújtom, majd kétszer félbehajtom. 15 percig állni hagyom, majd megismétlem a műveletet. (Nyújtás, hajtogatás).
Ezt háromszor - négyszer is meg lehet ismételni, mert ettől lesz szép leveles.
Ezután a tésztát olyan vastagra nyújtom, mint a kicsi pogácsaszaggató magassága.
Mielőtt kiszaggatom, átlósan késsel becsíkozom, hogy a teteje megkapja a jellegzetes pogácsa mintát.
Miután kiszaggattam, egy tepsibe sütőpapírt teszek és beleteszem a kiszaggatott pogácsákat. 1 tojást felverek, majd szilikonos sütőecsettel (régebbi nevén lúdtollal) megkenem a pogácsákat.
220 fokos sütőben 15 perc alatt készre sütöm.
© FőzzVelem! Minden jog fenntartva.