Gyöngybableves

Gyöngybableves

Hozzávalók:

1/2 kg gyöngybab, 3 db sárgarépa, 3 db fehér répa, petrezselyem zöld, 4 evőkanál liszt, 1/2 dl olaj, 1-2 mokkás kanál só, 1 mokkás kanál őrölt pirospaprika, 10 dkg füstölt csülök vagy füstölt tarja, de lehet a maradék húsvéti sonka is, tésztához: , 1 tojás, 5 evőkanál liszt, 1 mokkás kanál só,

Elkészítés:

A gyöngybableves nálunk hagyományosan húsvét utáni étel, mivel mindig marad valamennyi sonka, amit magában már nem akar senki megenni. Az így megmaradt sonka remek alapja a gyöngybablevesnek.

A babot 1 órával a főzés előtt beáztatom hideg vízbe.

Ha letelt az idő, leöntöm róla a vizet és fazékba teszem.

Felöntöm vízzel, majd hozzáadok 1-2 mokkás kanál sót. Óvatosan sózzuk, mert a hús is sós, tehát inkább kevés sóval kezdjük, és inkább a végén adjunk még hozzá, ha szükséges.

Ha felforrt hozzáadhatjuk a csíkokra vágott sárgarépát és a szintén csíkokra vágott fehér répát valamint a petrezselyem zöldet.

Ha újra felforrt hozzáadhatjuk a kockákra vágott húst.

Kb. 30-35 perc alatt megfő.

A tésztához a tálba teszem a lisztet, a közepébe a tojást, majd megsózom. Jól összekeverem kanállal, amíg tészta állagú nem lesz. Bele lehet a forrásba lévő levesbe csipkedni, de aki kényelmesebb az kinyújtja és késsel közel egyenlő széles csíkokat, majd kockákat gyárt és azt teszi a levesbe. Újra felforr a leves és kész. Jöhet  a paprikás rántás.

A paprikás rántást úgy készítem, hogy egy kis lábasba kb. 1/2 dl olajat teszek, majd hozzáadok 4 evőkanál lisztet. Kis lángon, folyamatos kevergetés mellett enyhén megpirítom. Amint kész, lehúzom a tűzről és 1 mokkás kanál őrölt pirospaprikát adok hozzá.

Jól összekeverem  és folyamatos kevergetés mellett annyi forró leves lét adok hozzá, hogy sűrű, csomómentes, folyós állaga legyen.

A forrásba lévő levesbe, folyamatos kevergetés mellett lassan öntöm a rántást. Annyit kell csak beletenni, amitől kicsit besűrűsödik.
Ízlés szerint kenyérrel és tejföllel tálalhatjuk.

Támogass minket azzal, hogy a hirdetésre kattintasz. Köszönjük!

További ételek, amelyek érdekelhetnek:

Gulyásleves

Gulyásleves

Nálunk az abszolút favorit a gulyás leves. Nem az 5 perces kategóriába tartozik, de nagyon finom. A közhiedelemmel ellentétben a gulyás leves nem kizárólag marha lábszárból készülhet. Ahol gyerek van, ott készülhet pulykából vagy sertésből is.
gulyás leves paprika paradicsom csipetke

Eszközök

Elküldöm ezt a receptet levélben
Share on Tumblr

Nézd meg mit főzhetsz még ezekből

gyöngybab, sonka, sárgarépa, fehér répa, petrezselyem

Szólj hozzá