Hírek
A paleo táplálkozásról
Egy kedves barátnőm foglalta össze nekem a paleo táplálkozásról a legfontosabb információkat, melyeket most megosztok veletek.
Ha beírod a gooogle-be, hogy paleolit táplálkozás nagyon sok infót
megtudhatsz. Szendi Gábornak, aki a Paleolit táplálkozás című könyvet
írta, van egy hírlevele, amelyben havonta nagyon sok információt közöl.A
hírlevélre feliratkozhatsz a www.tenyek-tevhitek.hu-n, ahol sok hasznos
dolgot találhatsz a paleoról.
Röviden azért én is megpróbálom összefoglalni a lényeget.
Korlátlanul fogyasztható:
-húsok -szárnyasok, sertés, marha - mindenféle változatban, halak, tenger gyümölcsei
-zsírok (jó zsírok)-sertészsír
-libazsír
-kacsazsír
-kókuszzsír-elsősorban sütéshez
-hidegen sajtolt olívaolaj-sütésnél tönkremegy, elsősorban salátákra való
-magolajok-ízesítésre hidegen
-nagyon kevés vaj, inkább jászvaj (ghee), melyet otthon el lehet készíteni receptet a google-.n megtalálod
-mogyoróvaj, dióvaj, mandulavaj - kiváló édességek lehetnek - a mag nagy sebességen és zsírosodásig történő őrlésekor keletkezik a magból "vaj"
-tojás
-zöldségek (párolva, nyersen) - a paradicsom és a padlizsán csak jó éretten használható,de tudni kell, hogy kompromisszum a paleoban, nem paleo
-gyümölcsök - frissen, fagyasztva is
-cukor nélkül készített lekvárok és kompótok, gyümölcsvelő, gyümölcshús
-zsírtalanított maglisztek (szezámmagliszt, lenmagliszt, mandula-, napraforgómagliszt, tökmagliszt, stb.)-Ezek nálunk kaphatók az üzletben,
ezekből lehet sütni a paleo sütiket, pogácsákat, kenyereket, kalácsokat.
-kávé
-tejtermékek helyett - kókusztej
- kókusztejszín
- mandulatej
- kesudió tej, tejföl, túró - a kesudió porrá őrlésével és vízzel való vegyítéssel készül
- vaj kevés, inkább ghee
- kemény sajt - parmezán, de használunk félkemény sajtokat is, mint a trappista, a cheddar, az ementáli - a sajt a paleoban kisebb mennyiségben a tej nagyfokú feldolgozottsága miatt megengedett kompromisszum
Cukor helyett - stevia -egy növény folyadék, por vagy tabletta formában -speciális mellékíze van, nem mindenki szereti
- nyírfacukor - többféle néven forgalmazzák pl. Xukor, Xylit, xylitol - lehet belőle cukrot, vaníliás cukrot készíteni - vigyázni kell vele, mert kezdetben hashajtó hatása lehet, de általában a szervezet lassan megszokja
- a legjobba cukor helyett az eritrit, teljesen nullás, egyáltalán nem hízlal
- xukor zéro - eritrit - candidás és cukorbetegek is szabadon fogyaszthatják
-méz - nagy cukortartalma miatt kis mennyiségben használható,kompromisszum, nem paleo
Sűrítésre (torták v sós készítmények bevonására, sűrítésére) zselatin lap vagy por
- agar-agar - tengeri vörösmoszatokból nyert sűrítő- és zselésítő anyag
-fűszerek-korlátlanul használhatók és érdemes is egy kicsit elszakadni a hagyományos magyar fűszerezéstől, használható bátran sokféle más fűszer is pl. gyömbér,kurkuma, bazsalikom, rozmaring stb.
AMIT NEM LEHET A PALEOBAN ENNI!!!
- semmiféle gabona (búza, rozs, zab, stb.) és gabonából készült liszt,
lisztes ételek, tészták,
sütemények, péksütemények, kenyerek
- rizs
- kukorica
- krumpli
- hüvelyesek . bab, borsó, lencse, földimogyoró,
- szója, ami sajnos nagyon sok termékben, különösen a húsfélékben van jelen (virsli, párizsi, olcsó kötözött sonka)
- cukor és minden amiben cukor van (cukrozott üdítők, cukros édességek, csokik, sütemények, befőttek, savanyúságok)
- napraforgó olaj, margarin
Megjelenés: 2014-12-15