Hírek


A paleo táplálkozásról

Share on Tumblr

hírEgy kedves barátnőm foglalta össze nekem a paleo táplálkozásról a legfontosabb információkat, melyeket most megosztok veletek.

Ha beírod a gooogle-be, hogy paleolit táplálkozás nagyon sok infót
 megtudhatsz. Szendi Gábornak, aki a Paleolit táplálkozás című könyvet
 írta, van egy hírlevele, amelyben havonta nagyon sok információt közöl.A
 hírlevélre feliratkozhatsz a www.tenyek-tevhitek.hu-n, ahol sok hasznos
 dolgot találhatsz a paleoról.
 Röviden azért én is megpróbálom összefoglalni a lényeget.

 Korlátlanul fogyasztható:
 -húsok -szárnyasok, sertés, marha - mindenféle változatban, halak, tenger gyümölcsei
 -zsírok (jó zsírok)-sertészsír
 -libazsír
 -kacsazsír
 -kókuszzsír-elsősorban sütéshez
 -hidegen sajtolt olívaolaj-sütésnél tönkremegy, elsősorban salátákra való
 -magolajok-ízesítésre hidegen
 -nagyon kevés vaj, inkább jászvaj (ghee), melyet otthon el lehet készíteni receptet a google-.n megtalálod
 -mogyoróvaj, dióvaj, mandulavaj - kiváló édességek lehetnek - a mag nagy sebességen és zsírosodásig történő őrlésekor keletkezik a    magból "vaj"
 -tojás
 -zöldségek (párolva, nyersen) - a paradicsom és a padlizsán csak jó éretten használható,de tudni kell, hogy kompromisszum a paleoban,  nem paleo
 -gyümölcsök - frissen, fagyasztva is
 -cukor nélkül készített lekvárok és kompótok, gyümölcsvelő, gyümölcshús
 -zsírtalanított maglisztek (szezámmagliszt, lenmagliszt, mandula-, napraforgómagliszt, tökmagliszt, stb.)-Ezek nálunk kaphatók az  üzletben,
 ezekből lehet sütni a paleo sütiket, pogácsákat, kenyereket, kalácsokat.
 -kávé
 -tejtermékek helyett - kókusztej
 - kókusztejszín
 - mandulatej
 - kesudió tej, tejföl, túró - a kesudió porrá őrlésével és vízzel való vegyítéssel készül
 - vaj kevés, inkább ghee
 - kemény sajt - parmezán, de használunk félkemény sajtokat is, mint a trappista, a cheddar, az ementáli - a sajt a paleoban kisebb mennyiségben a tej nagyfokú feldolgozottsága miatt megengedett kompromisszum
 Cukor helyett - stevia -egy növény folyadék, por vagy tabletta formában -speciális mellékíze van, nem mindenki szereti
- nyírfacukor - többféle néven forgalmazzák pl. Xukor, Xylit, xylitol - lehet belőle cukrot, vaníliás cukrot készíteni - vigyázni kell vele, mert  kezdetben hashajtó hatása lehet, de általában a szervezet lassan megszokja
- a legjobba cukor helyett az eritrit, teljesen nullás, egyáltalán nem hízlal
 - xukor zéro - eritrit - candidás és cukorbetegek is szabadon fogyaszthatják
 -méz - nagy cukortartalma miatt kis mennyiségben használható,kompromisszum, nem paleo
  Sűrítésre (torták v sós készítmények bevonására, sűrítésére) zselatin lap vagy por
 - agar-agar - tengeri vörösmoszatokból nyert sűrítő- és zselésítő anyag
 -fűszerek-korlátlanul használhatók és érdemes is egy kicsit elszakadni a hagyományos magyar fűszerezéstől, használható bátran sokféle   más fűszer is pl. gyömbér,kurkuma, bazsalikom, rozmaring stb.
 
 
 AMIT NEM LEHET A PALEOBAN ENNI!!!

 - semmiféle gabona (búza, rozs, zab, stb.) és gabonából készült liszt,
 lisztes ételek, tészták,
  sütemények, péksütemények, kenyerek
 - rizs
 - kukorica
 - krumpli
 - hüvelyesek . bab, borsó, lencse, földimogyoró, 
 - szója, ami sajnos nagyon sok termékben, különösen a húsfélékben van jelen (virsli, párizsi, olcsó kötözött sonka)
 - cukor és minden amiben cukor van (cukrozott üdítők, cukros édességek, csokik, sütemények, befőttek, savanyúságok)
 - napraforgó olaj, margarin

Megjelenés: 2014-12-15

Vissza a hírekhez

Szólj hozzá