Hírek


Védelem a csigák ellen

Share on Tumblr

hírMostanában, a sok esőnek köszönhetően a csigák annyira elszaporodtak a kertben, hogy komolyan veszélyeztetik a növényeink épségét. Akár a sáskák, mindent lerágnak. A paradicsomtól a paprikán át a tökig, válogatás nélkül falják a zöldségeinket.

A csigák elleni védekezésnek sok módja van. Több helyen olvashattok az interneten praktikákat, amik a csigák elleni aktív vagy passzív védekezéseket írják le.

Egy párat mi is kipróbáltunk - a vegyszerest kivéve - , és igyekszünk összeszedni a tapasztalatainkat.

Elektromos védelem:

A legmacerásabb, de eddig a leginkább beváló dolog. Az elektromos védelem az alumínium és a réz által keletkező gyenge áramot használja ki. A fizikai magyarázattól itt eltekintenék, a lényeg annyi, hogy a réz és az alumínium egymástól elszigetelve, de közel egymáshoz helyezkedik el. A növény köré van tekerve, így a csigának át kell haladnia rajta. Ahogy a csiga rámászik, zárja az áramkört és kb 1-1,8 V feszültségek generál. Ez a csigát megrázza, így nem jut fel a növényre. Kitettünk egy figyelmeztető táblát is, ne mondhassák, hogy nem szóltunk. Ezzel sikerül távolt tartani a csigákat növényeinktől.

Sörcsapda:

A sörcsapda azt a legendát használja ki, miszerint a csigák nem tudnak ellenállni a sörnek. Sok helyen olvastunk róla a neten, de az igazat megvallva nálunk nem nagyon jött be. A meztelen csigákra biztosan igaz, mert azokat kaptunk el így, de a nagy, házas csigák elkerülték. A csapda lényege az, hogy a csigák közlekedési útvonalán el kell ásni egy kis edényt (konzerves dobozt, vagy fagyis dobozt), amibe sört öntünk. Ebbe állítólag beleszédülnek a csigák, és már nem tudnak kimászni belőle. Eltekintve attól, hogy van-e ennél szebb halál, semmiképpen sem humánus, és ahogy azt írtuk, nálunk nem is nagyon működött.

Tojáshéj:

A tojáshéj tökéletes megoldás ott, ahol sok tojás fogy. Nálunk sajnos nem, így csak kis területeket tudtunk így védeni. A védelem lényege, hogy a csigák közlekedési útvonalára kell szórni az összetört tojáshéjat, ami így elvágja a csigák testét, ezáltal lehetetlenítve el a növényhez való eljutást. Hátránya, hogy a csiga elpusztul és sok esetben ottmarad. Nem szép látvány.

Begyűjtés:

A leghatékonyabb még mindig a begyűjtés. Persze, ha már a paradicsom felét megette, amire észreveszed, már késő, és persze ilyen esős időben nem is a legkellemesebb foglalatosság. Sajnos az idei monszunos nyáron rengeteg csigát kellett összeszedni, de ha védeni akarjuk a kultúrnövényeket, akkor ezt mindenképpen meg kell tenni. Az összes védekezés ezzel kiegészítendő.

Csigapor:

A csigapor egy méreg, így olyan helyeken, ahol étkezésre termesztett növények vannak, ott nem használható. Persze, ahol kisgyerek van, ott se szórjuk tele a füvet vele. Mindenesetre ez a leghatékonyabb védekezés. Nálunk sajnos nem opció.

Természetes ellenségek:

A csiga természetes ellenségei a kacsa, gyíkfélék, békák. Vidéken sok helyen engedik a kertbe a kacsákat eső után, akik összegyűjtik a csigákat. Ahol van a kertben kis kerti tó, ott sok esetben van béka is, ami szintén előszeretettel vadássza le a csigákat. 

Megjelenés: 2014-08-11

Vissza a hírekhez

Szólj hozzá