Hírek


Zeller és szárzeller, egy egészséges testvérpár

Share on Tumblr

hírA zeller és a szárzeller nem tartoznak éppen a legkedveltebb zöldségek közé, pedig a téli időszakban fontos alapanyagok és vitaminforrások a konyhában. Felhasználásukkal ízletes és különleges ételek készíthetők.

Nem is gondolnánk a zeller és a szárzeller milyen különleges ízt tud adni ételeinknek. Sütve, pirítva, vagy pürének elkészítve, esetleg salátákhoz adva, még a gyerekeknek és a finnyásabbaknak is könnyen lecsúszik. Ismerjük meg táplálkozásunkban betöltött szerepüket, és néhány ízletes receptet is!

Zeller (zellergumó)

A sárgarépához és a petrezselyemgyökérhez hasonlóan a zeller is sokoldalúan felhasználható, íze jellegzetes aromájú. Hűtőben tárolva sokáig eláll, de érdemes frissen tartó dobozba rakni, mert könnyen megfonnyad. A zellernek a gumóját és a zöldjét egyaránt használjuk.

Élettani hatása

A zeller kalóriatartalma alacsony, káliumban és kalciumban gazdag. Található benne A-, C- E-vitamin, és a B-vitaminoknak is szép tárházát felvonultatja, így a B1-, B2-, B6-vitaminokat. A benne található rostoknak köszönhetően segíti a bélrendszer működését, mely nagyban hozzájárul immunitásunk megőrzéséhez is. Szív- és érrendszeri problémák esetén is segítségünkre lehet, hiszen szabályozza a vérnyomást és a koleszterinszintet, de a rákos megbetegedések megelőzésében és kezelésében is fontos a szerepe. 

Nyersen kiváló salátákhoz, de finom zöldségchips is készíthető belőle. Adhatjuk levesekhez, egytálételekhez is.



Sütőben sült zeller 
Elkészítési idő: 50 perc

Hozzávalók 4 személyre:
1 kg zellergumó (tisztított súly)
3 evőkanál szűz olívaolaj
1 felkarikázott póréhagyma
2 gerezd aprított fokhagyma
3 dkg aprított, aszalt paradicsom
10 dkg kis kockákra vágott pármai vagy serranói sonka
2 dkg vaj
1 dl húsleves
3-4 dkg reszelt parmezán
frissen őrölt fekete bors

A zellert alaposan megmossuk, meghámozzuk, és félbe, negyedbe, majd vékony szeletekre vágjuk. Az olívaolajon a póréhagymát megfuttatjuk, amikor már félig puha, a fokhagymát, az aszalt paradicsomot és a sonkát hozzáadjuk. Egy tűzálló tálat a vajjal kikenjük, a felszeletelt zellert az aljára terítjük, és a tetején a sonkás hagymát egyenletesen elosztjuk. A húslevestráöntjük, a parmezánnal és a borssal megszórjuk, majd 170 °C-ra előmelegített sütőben (légkeveréses sütőben 155 °C) kb. 40 percig sütjük. 

Szárzeller

A szárzellert angol zellernek, rúdzellernek, halványító vagy halványított zellernek is hívják, ugyanis növekedése közben földfeltöltéssel árnyékolják a nap elől, így színe nem lesz sötétzöld, mert elhalványul, és íze sem olyan erőteljes. A szárzellernek elsősorban levélszárait használjuk, melyek zsengék és ropogósak.

Élettani hatása

A szárzeller kalóriatartalma alacsony, mint a zelleré, viszont magas az ásványianyag-tartalma (foszfor, magnézium, kalcium, kálium, vas, nátrium). C-vitamin is található benne, ami gumós változatában csak elenyésző. Gazdag A- és B-vitaminban is. Tisztítókúrák esetén kifejezetten ajánlott, hiszen méregtelenítő hatása kiemelkedő. Magas B-vitamin-tartalmának köszönhetően az idegrendszer működését is segíti.

Fogyaszthatjuk nyersen, egészséges nassolnivalóként, vagy levesekbe téve, esetleg salátákhoz, pirított zöldségekhez adva. 

Körözöttel töltött szárzeller
Elkészítési idő: 20-25 perc

Hozzávalók 4 személyre:
10 dkg juhtúró
10 dkg tehéntúró
10 dkg vaj
1 közepes vöröshagyma, finomra vágva
1 evőkanál pirospaprika
1 kiskanál őrölt kömény
só, őrölt fehér bors
8 szál szárzeller, egyforma darabokra vágva

Az áttört juh- és tehéntúrót a vajjal jól elkeverjük, a vöröshagymával, a pirospaprikával és a köménnyel összeforgatjuk, majd sóval, borssal ízesítjük. A körözöttet ízlésesen a szárzellerre halmozzuk, petrezselyemmel díszíthetjük, és jól lehűtve kínáljuk.

Forrás: hazipatika.com

Megjelenés: 2014-08-01

Vissza a hírekhez

Szólj hozzá