Hírek


Nigella receptje

Share on Tumblr

hírTombol a gasztro-őrület. Boldog-boldogtalan fakanalat ragad, hogy megcsillogtassa főzőtehetségét, ám a legtöbb próbálkozó rövid időn belül örökre eltűnik a süllyesztőben. Ezzel szemben a tűzhely istennőjének kikiáltott Nigella Lawson lassan 20 éve velünk van és úgy tűnik egy darabig még marad is.

„Nem vagyok szakképzett séf, az én mesterségem az evés” – mondja magáról Nigella. És nagyon is pontosan fogalmaz. Azonban az evés szeretette önmagában nem lenne elég a tartós sikerhez. Nézzük, milyen "fűszereket" használ ezen túl!Tökéletlenség
Jót enni. Ezzel a szenvedéllyel sokan tudnak azonosulni. Persze, nemcsak az evésben szenvedélyes, hanem a főzésben is, érzéki kapcsolatban áll az alapanyagokkal is és ezt nem szégyelli megmutatni.  „Imádok enni, és főzni is, de mint mindenki más, én is állandóan rohanok. A megoldás az egyszerűség és a gyorsaság.” A gyorsaság azonban csak az ételek elkészítési idejére vonatkozik, hiszen éppen úgy aprítja a hozzávalókat, ahogy egy átlagos háziasszony, se nem gyorsan, se nem igazán csinosan.nigella-lawson-3.jpg
Nem műalkotásnak is beillő tányérokat alkot, hanem kissé rusztikus tálakat. Nem baj, ha végeredmény egy kicsit rendezetlen, a lényeg, hogy finom legyen. Az üzenet egyszerű:  házi istennőnek lenni nem varázslat. Sikerének titka talán éppen abban rejlik, hogy konyhatechnológiai szaktudását csillogtatja, hanem olyan recepteket kínál, melyeket az átlagos háziasszony is könnyűszerrel elkészíthet. Könnyű vele azonosulni, hiszen főzés után is éppen olyan, mint bármelyik hasát imádó nő: csokoládét nassol és éjszaka is képes megdézsmálni a hütő tartalmát.
Kitartó munka
Első könyve 1998-ban jelent meg, Hogyan együnk címen. Ez persze nem volt előzmények nélküli, hiszen hosszú évekig étteremkritikusként dolgozott, szabadúszóként pedig a Vogue olvasóit is ellátta főzési tanácsokkal. A könyv zajos sikert aratott, az egykori oxfordi diák valami merőben más hangnemet ütött meg, mint a klasszikus szakácskönyvek. Két év múlva pedig megjelent az a könyve - Hogyan váljunk házi istennőkké -, mely az eladási listák élén landolt és még a  British Book Award Év Szerzője díját is elhozta számára. Innentől kezdve nagyjából minden második évben jelentkezett újabb könyvvel. howtoeatcover_1.png
Eközben a  dekoratív megjelenésű nőt a tévés producerek is felfedezték maguknak. Először a Nigella falatozója című műsora készült el - az első könyv megjelenése után két évvel -, amelyet a Nigella lakomái, a Nigella karácsonyi konyhája, majd 2007-ben a Nigella expressz követett. Mára világszerte több millió könyvet adott el, tv-műsorainak, valamint a nevével fémjelzett konyhafelszerelési cikkeknek köszönhetően dúsgazdag lett.
Folyamatos fejlődés
Lawson, bár majdnem 20 éve van a pályán folyamatosan újabb-újabb és eszközöket vet be a siker érdekében.  A konyhán kívül, hiszen ott csak egyszerűen főz. Profin használja a közösségi médiát weboldalát, Facebook, Twitter és Pinterest oldallal egészítette ki. Persze, ez nem menne egy profi csapat nélkül. Munkatársaihoz igen csak ragaszkodik, stábját szinte a családtagjainak tekinti. Az sem ritka, hogy interjúiban megemlíti munkájukat.
Állandó változás
Míg az alapok - egyszerűség és az ételhez füződő szenvedélyes viszony - változatlanok, a tematika cserélődik. Például ahogy kamaszodtak a gyerekei, úgy kerültek be a tinédzserek ízlésének is megfelelő receptek a könyvekbe. Ez sem véletlen, hiszen ahogy Lawson fogalmaz: "Mindig is abban hittem, hogy ami igaz a konyhában, az igaz azon kívül is (és fordítva). Más szavakkal, a főzés az élet meteforája."
nigella_2.jpg
Az idén 56 éves Nigella Lawson elmúlt évei azonban nem a sikerektől voltak . Először magánéleti válságával, zajos válásával volt tele a sajtó, majd drogfogyasztás vádjával állt bíróság elé és The Taste című főzőmüsora is csúfosan megbukott. Azonban nem adta fel, éppen újradefiniálja magát, jógázik és újabb könyvvel is jelentkezett Szimplán Nigella címmel.
És mi az, ami átsegíti a nehézségeken? Természetesen a főzés "A főzés nekem egy csodálatos módja a kikapcsolodásnak, főleg azért, mert nem készítek nagyon bonyolult dolgokat... Az az elképzelés, hogy semmittevés pihentet, tőlem nagyon idegen. Ha semmit sem csinálok a fejem tovább pörög. A konyha mindig is az a hely volt, ahol megnyugodtam... Azt gondolom, hogy nagyon fontos, hogy tápláljuk magad. "

Még több tanács, ötlet és történet a Lehetsz kivételes - Az énmárkaépítés alapjai című könyvben.  Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Personal branding közösséghez. Klikk ide.

Forrás: http://index.hu/index2/#bloghu/personalbranding/2016/01/09/nigella_receptje

Megjelenés: 2016-01-10

Vissza a hírekhez

Szólj hozzá