Tökfőzelék
(főétel)
Hozzávalók:
1 kg főzi való tök, 1 cs. kapor, 2 dl tejföl, 2-3 ek liszt, 1 ek ecet, 1 ek cukor, 2-3 mokkás kanál só,Elkészítés:
Egyik nyáron véletlenül ültettünk főzni való tököt. Tényleg véletlen volt, mert a vetőmag csomagolásán nem az volt. Valószínűleg a csomagoló üzemben követtek el hibát elősegítve ezzel minket, hogy megtanuljuk a tökfőzelék készítését.
Bár olyan gyereket nem ismerek, aki szeretné a tökfőzeléket, azért egy évben egyszer ott a helye az asztalon.
A tök előkészítése nem tartozik a könnyed tevékenységek közé. Szükség van hozzá egy tökreszelőre, de bármilyen csíkokra vágó eszköz megfelel. A legegyszerűbb négy oldalú konyhai reszelők nagy lyukú része például ideális erre a célra.
A megmosott és meghámozott tököt lereszelem, majd egy lábosba teszem.
Felöntöm vízzel és hozzáadok 2-3 mokkás kanál sót és közepes lángon felforralom.
Ameddig felforr, apróra vágom a kaprot. Nagyon kellemes illata van ilyenkor.
Ha a tök felforrt, hozzáadom a kaprot, és 20-25 percig kis lángon főzöm.
Ha a tök megpuhult, habarást készítek.
A habarás nagyon egyszerű, el sem lehet rontani.
A tejfölt egy tálba teszem és hozzákeverem a lisztet.
Alaposan el kell keverni, hogy ne legyen csomós. Kevés vizet adok hozzá, hogy kicsit hígabb legyen, és folyamatos keverés mellett hozzáadom a főzelékhez.
A végén adom hozzá az ecetet és a cukrot.
Gyerekkorunkban általában pörköltet tettek szüleink a tetejére, de szerintem fasírttal az igazi.
Bár olyan gyereket nem ismerek, aki szeretné a tökfőzeléket, azért egy évben egyszer ott a helye az asztalon.
A tök előkészítése nem tartozik a könnyed tevékenységek közé. Szükség van hozzá egy tökreszelőre, de bármilyen csíkokra vágó eszköz megfelel. A legegyszerűbb négy oldalú konyhai reszelők nagy lyukú része például ideális erre a célra.
A megmosott és meghámozott tököt lereszelem, majd egy lábosba teszem.
Felöntöm vízzel és hozzáadok 2-3 mokkás kanál sót és közepes lángon felforralom.
Ameddig felforr, apróra vágom a kaprot. Nagyon kellemes illata van ilyenkor.
Ha a tök felforrt, hozzáadom a kaprot, és 20-25 percig kis lángon főzöm.
Ha a tök megpuhult, habarást készítek.
A habarás nagyon egyszerű, el sem lehet rontani.
A tejfölt egy tálba teszem és hozzákeverem a lisztet.
Alaposan el kell keverni, hogy ne legyen csomós. Kevés vizet adok hozzá, hogy kicsit hígabb legyen, és folyamatos keverés mellett hozzáadom a főzelékhez.
A végén adom hozzá az ecetet és a cukrot.
Gyerekkorunkban általában pörköltet tettek szüleink a tetejére, de szerintem fasírttal az igazi.
© FőzzVelem! Minden jog fenntartva.
További ételek, amelyek érdekelhetnek:
Finomfőzelék
Még emlékszem, hogy mennyire szerettük napköziben a finomfőzeléket feltéttel :-)
Nem tudom, hogyan csinálták - és lehet, hogy jobb is - de az itthoni is van olyan finom, ha nem finomabb. A lányok is és persze én is nagyon imádom.
sárgarépa fehér répa liszt
Vajbab főzelék
A vajbab főzelék egy nagyon egyszerű, éppen ezért ideális hétköznapi ebéd. 15 perc alatt kész, így ha sok dolgom van délelőtt, mielőtt a lányokért mennék az iskolába, gyorsan össze tudom dobni.
vajbab tejföl liszt ecet