Lencsefőzelék

(főétel)

Lencsefőzelék

Hozzávalók:

1/2 kg lencse, 2 kávéskanál só, 1-1,5 evőkanál cukor, 1 evőkanál ecet, Olaj és liszt a rántáshoz, 1 pár virsli / adag,

Elkészítés:

A lencsefőzelék hagyományos újévi étel. Azért esszük, hogy bőséges legyen az év.
A lényeg, hogy másodikára nem maradhat és azé a pénz, aki megfőzi, ezért itt nem engedek meg semmilyen segítséget :-)

Az elkészítése egyébként nagyon egyszerű.

A lencsét jól megmosom, azután lábasba teszem, annyi sós vizet öntök rá, hogy 2-3 ujjnyival feljebb legyen, mint a lencse.

Takarékon főzöm addig ameddig puha nem lesz, majd berántom.

A rántás elkészítése:
Kevés olajat teszek egy serpenyőbe, ha meleg beleteszek annyi lisztet, amennyi éppen hogy felveszi az olajat, majd folyamatos kevergetés mellett zsemlebarnára pirítom. Ha kész, vizet öntök bele. Annyi víz kell, hogy a rántás sűrű legyen, de folyós maradjon. Én teflon habverővel szoktam csomómentesre keverni.

A rántást a lencsébe keverem. Annyi rántást kell a lencsébe önteni folyamatos kevergetés mellett, hogy a lencse sűrű állagot vegyen fel.
Hagyom egyet rottyanni, majd a gázt lezárom alatta és hozzáadom a cukrot és az ecetet.
Tálaláskor a lencsére helyezem a főtt virsliket.


 

További ételek, amelyek érdekelhetnek:

Borsó főzelék

Borsó főzelék

A borsófőzelék egyszerűsége miatt ajánlott a szürke hétköznapokra.
borsó

Sárgaborsó főzelék

Sárgaborsó főzelék

A sárgaborsó főzeléknek a színe a legjobb. Nagyon klassz okker színe van. Finom és tápláló. Örökmozgó gyerekkel rendelkező családban elengedhetetlen kelléke az étrendnek.
sárgaborsó liszt só

Eszközök

Elküldöm ezt a receptet levélben
Share on Tumblr

Nézd meg mit főzhetsz még ezekből

lencse, újév, gazdagság, virsli