Citromos vajban pácolt sült halfilé

Citromos vajban pácolt sült halfilé

Hozzávalók:

4-6 tengeri halfilé, 1 evőkanál vaj, só, bors, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál mustár, 2 evőkanál tejföl, 2 db citrom, 1/2 kg brokkoli,

Elkészítés:

Már nem emlékszem hol találtam a citromos vajban pácolt sült halfilét, de már első olvasásra beleszerettem.
Előtte csak a Citromos - borsos halfilét készítettem, így nagyon kíváncsi voltam rá.
Így, amikor megtaláltam ezt a receptet, azonnal el akartam készíteni. Már az első alkalommal tökéletesre sikerült.
A páromat mindig le tudom venni vele a lábáról :-)

Az elkészítése, mint a legtöbb halételnek nagyon egyszerű. Ennek talán az az oka, hogy a halételeket a túlbonyolítással lehet tönkretenni.

Elsőként kiolvasztom a fagyasztott halfilét. Persze ha tudok szerezni friss halfilét, akkor abból csinálom, de azért ez ritka.
Ha kiolvadt, alaposan megsózom és rácsavarom az egyik citrom levét. Lefóliázom, és 1 órára a hűtőbe teszem, hogy beigya a citromlét.

Mivel a hal gyorsan megsül, így ameddig a pác elkészül, előkészítem a köretet.
A brokkolit sós vízbe teszem, és forrás után 5 percig párolom. Érdemes 10 perccel a sütés elkezdése előtt csinálni, hogy még meleg legyen, amikor elkészül a hal.

Ha letelt az egy óra, kiveszem a hűtőből a halfiléket és borsot szórok rá. Nem kell túl sok, csak hogy érvényesüljön az íze.

Oliva olajat hevítek egy serpenyőben és a halfilék mindkét felét 3-4 percig sütöm. Amikor vékony barna kéreg alakul ki a filén, akkor van kész.
Ünnepi alkalmakkor szoktam a sütés közben 1 dl Rozé bort önteni a halfilékre, mert az kiemeli a citrom és a bors ízét, de az elhagyható.

Amikor megsültek, lecsöpögtetem róla az olajat és a tányérra teszem. Mellé teszem a brokkolit.

Ekkor beleteszem a serpenyőbe a mustárt és a tejfölt, valamint rácsavarom a második citromot is.
Folyamatos kevergetés mellett felforralom, majd a halfilé mellé öntöm.

Támogass minket azzal, hogy a hirdetésre kattintasz. Köszönjük!

További ételek, amelyek érdekelhetnek:

Párolt hagymás csirkemell

Párolt hagymás csirkemell

A hagymás csirkemell a hagymás rostélyos egy módosított változata. Akkor kezdtük el így főzni, amikor a gyerekek még kicsik voltak, mert a marha húst nehezebben rágták meg mint a csirkét, így kipróbáltuk. Azóta szinte mindig így készítjük.
csirkemell hagyma

Barackos csirkeragu

Barackos csirkeragu

A barackos csirkeragu a gyümölcsös raguk non plus ultrája. Nagyon imádom. A hús sós, a tejszín pedig kellemesen kiemeli a barack finom, édes ízét. Minden évben, amikor elkészülnek a barack befőttek muszáj letesztelnem egy barackos csirkeraguval :-) Pillanatok alatt elkészül.
csirkemell barack befőtt tejszín

Eszközök

Elküldöm ezt a receptet levélben
Share on Tumblr

Nézd meg mit főzhetsz még ezekből

halfilé, citrom, bors, vaj, mustár, brokkoli

Szólj hozzá