Töltött káposzta

(főétel)

Töltött káposzta

Hozzávalók:

2 kg savanyú káposzta, 15 db savanyított levél, 30 dkg rizs, 2 fej vöröshagyma, 1 tojás, 1 kg sertés darált hús, 3-4 mokkáskanál só, 1 mokkáskanál bors , 4 mokkáskanál őrölt pirospaprika, 1-1 evőkanál olaj,

Elkészítés:

Karácsonykor én székelykáposztát szoktam főzni, míg anyu töltött káposztát, és persze megosztjuk egymással. Így minden évben hamisítatlan anyuféle töltött káposzta kerül az asztalra :-)

Persze én is szoktam főzni, de ez nálunk már az ünnepi hagyomány része :-)

Az elkészítése nem bonyolult.
A savanyú káposztát megkóstolom és ha nagyon savanyú egyszer átmosom. (Vecsésit érdemes venni, mert azt nem kell átmosni.)
Az olajon a rizst kevés vízzel megpárolom kis lángon.
A hagymákat megpucolom, apró kockákra vágom majd üvegesre párolom és két felé osztom (egyik a töltelékbe, másik a káposzta alá megy).

Töltelék készítése:
Tálba teszem a darált húst, a rizst az olajjal, a hagyma felét, a tojást és a fűszereket (a paprikából csak 3 evőkanálnyi kell a töltelékbe). Fakanállal összekeverem.
Leveleket nem kell megmosni.

A savanyú káposzta leveleinek megnézem az erezetét és ha a középső túl vastag, akkor megvékonyítom késsel.
A leveleket egyesével megtöltöm ezzel a masszával és a két végét jól alaposan bezárom, nehogy a főzésnél kicsomagolódjon.
Fazékba teszem a maradék hagymát és megszórom 1 evőkanál őrőlt pirospaprikával.
Fazékba teszem a káposzta felét, majd beleteszem a töltött leveleket és végül a káposzta másik felét.
Felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje.
2 óra alatt, közepes lángon készre fő.

Kenyérrel és tejföllel isteni.

További ételek, amelyek érdekelhetnek:

Saslik édes - savanyú pácban

Saslik édes - savanyú pácban

Nyáron imádok grillezni. Kint vagyunk a szabad levegőn, amit betölt a sülő finomságok illata. Egyszerűen imádom. Ilyenkor elfogyasztani is sokkal jobb az elkészült ételt. A lányok egyszerűen rajonganak a szabad tűzön sütött dolgokért.
sertéscomb cukkíni vöröshagyma

Tarhonyás csirkepörkölt

Tarhonyás csirkepörkölt

A tarhonya nagy kedvencem. Gyermekkoromban ritkán kaptunk, így kuriózumnak számított. Emlékszem, mindig, amikor ez volt az ebéd, szabályos közelharcot vívtunk az utolsó falatokért :-) Persze a lányaim is imádják, így ezt elkerülendő, mindig jó sokat szoktam főzni belőle. :-)
csirkemell tarhonya paradicsom paprika

Eszközök

Elküldöm ezt a receptet levélben
Share on Tumblr

Nézd meg mit főzhetsz még ezekből

savanyú káposzta, rizs, vöröshagyma, darált sertéshús