Házi tejes cipó

Házi tejes cipó

Hozzávalók:

50 dkg liszt, 2 evőkanál olíva olaj, 2 mokkás kanál só, 1 dl tej, 1/2 l langyos víz, 1/2 cs élesztő, 1 mokkás kanál cukor,

Elkészítés:

Gyerekkoromban sokszor megesett, hogy anyuval hazafelé menet - miután bevásároltunk - elcsipegettük a friss kenyér sarkát. Imádtam azt a friss, ropogós ízt :-) A mai bolti kenyereknek már nincs ilyen íze, ezért sokszor sütök itthon a lányoknak, hogy Ők is megkóstolhassák az igazi kenyér ízét :-)
 
Az elkészítése egyszerű, csak időben kicsit hosszú, és a házi kenyér kicsit sűrűbb, mint a bolti, ezáltal tartalmasabb is.

Az élesztőt elkeverem a langyos, cukros tejben és hagyom felfutni.

A lisztet egy tálban összekeverem az élesztővel és az olajjal majd hozzáadom lassan a langyos vizet. Annyit kell csak hozzáadni, hogy a tészta összeálljon. 

Alaposan összegyúrom, majd egy kilisztezett tálba teszem, és letakarom.

Másfél órán át nyugiban hagyom, az alatt megkel.

Ezután még egyszer átgyúrom, majd kilisztezett tepsibe teszem. Nekünk van egy kis őzgerinc süti sütő formánk, abba szoktam beletenni, de normál tepsi is megteszi. Bevagdosom éles késsel, és konyharuha alatt 1 órán át tovább kelesztem.

Ezután forró sütőbe teszem. 40-45 perc alatt megsül.

Ha a széle megbarnult kiveszem, és a vizes konyharuhával át törlöm.

Támogass minket azzal, hogy a hirdetésre kattintasz. Köszönjük!

További ételek, amelyek érdekelhetnek:

Szezámmagos zsemle - Paleo

Szezámmagos zsemle - Paleo

A diéta legnehezebb része mindig a kenyér és zsemlefélék hiánya. Az hidalja át ez a szezám magos zsemle recept. Persze csak mértékkel :-)
szezámmag szezámliszt dióliszt tojás

Paleo parasztkenyér

Paleo parasztkenyér

Ezt a kenyér receptet egy barátnőmtől kaptam. Amikor első alkalommal csináltam még macerásnak tűnt, de idővel és gyakorlattal gyerekjáték lett az elkészítése.
kenyér paleo tojás lenmagpehely mandula liszt kókuszliszt

Eszközök

Elküldöm ezt a receptet levélben
Share on Tumblr

Nézd meg mit főzhetsz még ezekből

liszt, élesztő, tej, cukor

Szólj hozzá