Tökfőzelék

(főétel)

Tökfőzelék

Hozzávalók:

1 kg főzi való tök, 1 cs. kapor, 2 dl tejföl, 2-3 ek liszt, 1 ek ecet, 1 ek cukor, 2-3 mokkás kanál só,

Elkészítés:

Egyik nyáron véletlenül ültettünk főzni való tököt. Tényleg véletlen volt, mert a vetőmag csomagolásán nem az volt. Valószínűleg a csomagoló üzemben követtek el hibát elősegítve ezzel minket, hogy megtanuljuk a tökfőzelék készítését.

Bár olyan gyereket nem ismerek, aki szeretné a tökfőzeléket, azért egy évben egyszer ott a helye az asztalon.

A tök előkészítése nem tartozik a könnyed tevékenységek közé. Szükség van hozzá egy tökreszelőre, de bármilyen csíkokra vágó eszköz megfelel. A legegyszerűbb négy oldalú konyhai reszelők nagy lyukú része például ideális erre a célra.

A megmosott és meghámozott tököt lereszelem, majd egy lábosba teszem.
Felöntöm vízzel és hozzáadok 2-3 mokkás kanál sót és közepes lángon felforralom.

Ameddig felforr, apróra vágom a kaprot. Nagyon kellemes illata van ilyenkor.
Ha a tök felforrt, hozzáadom a kaprot, és 20-25 percig kis lángon főzöm.
Ha a tök megpuhult, habarást készítek.

A habarás nagyon egyszerű, el sem lehet rontani.
A tejfölt egy tálba teszem és hozzákeverem a lisztet.
Alaposan el kell keverni, hogy ne legyen csomós. Kevés vizet adok hozzá, hogy kicsit hígabb legyen, és folyamatos keverés mellett hozzáadom a főzelékhez.

A végén adom hozzá az ecetet és a cukrot.

Gyerekkorunkban általában pörköltet tettek szüleink a tetejére, de szerintem fasírttal az igazi.

További ételek, amelyek érdekelhetnek:

Kelkáposzta főzelék

Kelkáposzta főzelék

A kelkáposzta főzelék gyerekkorom réme volt. Persze most már szeretem, de amikor harcolok a gyerekekkel, hogy megegyék, nincs elfogadható érvem mellette.
kelkáposzta liszt só

Borsó főzelék

Borsó főzelék

A borsófőzelék egyszerűsége miatt ajánlott a szürke hétköznapokra.
borsó

Eszközök

Elküldöm ezt a receptet levélben
Share on Tumblr

Nézd meg mit főzhetsz még ezekből

főzőtök, kapor, liszt