Csülkös - babos káposzta

(főétel)

Csülkös - babos káposzta

Hozzávalók:

3 dl tejföl, 1 kávéskanál köménymag, 1 evőkanál őrölt pirospaprika, bors, 4 db babérlevél, 4 gerezd fokhagyma, 2 fej vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 40 dkg füstöltkolbász, 2 doboz vörösbab konzerv, 80 dkg savanyúkáposzta, 1 kg füstölt csülök, petrezselyem zöld,

Elkészítés:

A párom csapata indult egy bográcsversenyen, aminek a csülök volt a témája, és nekem kellett valamilyen receptet kiötölni, amivel esetleg nyerhetnek. Egy kérésük volt: legyen benne csülök, bab és káposzta.

Keresgéltem a neten, volt is egy pár klassz recept, de egyik sem volt olyan, amilyet elképzeltem, így kis gondolkodás után, kikísérleteztük ezt a receptet.

A csülköt éjszakára beáztathatjuk, de én jobban szeretem, ha az ételbe a csülök sója kerül bele, ezért nem szoktam beáztatni. Persze ilyenkor a hozzáadott sóval vigyázni kell. Ha szárazbabot vettél, akkor azt éjszakára áztasd be.

Azzal kezdem, hogy a csülköt megfőzöm. Ez annyit tesz, hogy felteszem bő lében főni, és kb 30-40 percig takarékon forralom. Ekkor a csülök kiengedi a levét és finoman megpuhul. Ha kész, félreteszem.

A szalonnát apró kockákra vágom és egy lábosban megpirítom. 
Ezután az apróra vágott hagymát hozzáadom, és a szalonna zsírjában üvegesre pirítom.
Lehúzom a tűzről, és hozzáadom az őrölt pirospaprikát. Alaposan elkeverem, és hozzáöntök egy keveset a csülök levéből, hogy ne keseredjen meg a paprika.

Ezután beleteszem a babérlevelet és a karikára vágott kolbászt, átkeverem és hozzáadom a finomra vágott, vagy zúzott foghagymát és a káposztát.
Ezt is alaposan összekeverem, majd hozzáadom az apró kockára vágott csülköt és felöntöm a csülök levével.
25-30 pecig, kis lángon főzöm, közben néhányszor megkeverem.

Ezután adom hozzá a köménymagot. Ekkor ha szükséges, még lehet hozzá adni a csülök levéből, vagy ha az elfogyott, akkor kevés vizet.

A babkonzervet átmosom és a lábosba öntöm. Óvatosan elkeverem ügyelve, hogy ne zúzzam szét a babszemeket.

Ha tejfölösen szereted, akkor hozzáadhatod most a tejfölt, de nálunk mindenki máshogy szereti az ilyen ételeket, így én mindig külön készítem mellé a tejfölt.

A petrezselymet apróra vágom, és hozzákeverem a tejfölhöz.
Kis tálkákba teszem, hogy aki úgy szereti, önthessen a tányérjába.

2-3 szelet kenyeret kb 2 cm-es kockákra vágok és egy zsemlés tálba teszem. Ezzel lehet mártogatni :-)


További ételek, amelyek érdekelhetnek:

Székelykáposzta

Székelykáposzta

A székelykáposzta nem ötperces étel, de megéri várni, mert ha összeérnek az ízek, az varázslatos ízélményt eredményez
káposzta pörkölt karácsony

Vadas

Vadas

A vadas mártás marha hússal nem a gyorsan elkészíthető ételek közé tartozik, de ha egyszer megkóstolod nem felejted el az ízét.
vadas sárgarépa fehér répa marhahús

Eszközök

Elküldöm ezt a receptet levélben
Share on Tumblr

Nézd meg mit főzhetsz még ezekből

csülök, bab, káposzta