Klasszikus karácsonyi pulykasült

(főétel)

Klasszikus karácsonyi pulykasült

Hozzávalók:

1 egész bébipulyka (kb 4 kg), 1 nagyobb burgonya , 1/2 kg sertéscomb (darált) , 500 g gesztenyemassza , 30 dkg aszalt szilva , 3 közepes db alma , 2 közepes db körte , 3 dl főzőtejszín , 10 dkg kolozsvári szalonna , 1 evőkanál kakukkfű, 1 evőkanál majoránna, 1 evőkanál bazsalikom, 2 dl fehérbor, 2 evőkanál napraforgó olaj, ,

Elkészítés:

Karácsony közeledtével mindig előkerül a pulykasült recept. Már hetekkel az ünnep előtt nézegetjük a bébi pulykákat és felidézzük az elmúlt évek ünnepeit.
A karácsonyi pulyka elkészítése nem egyszerű, de az ünnepi hangulat elengedhetetlen kelléke nálunk :-)

Elsőként átmosom a pulykát, és egy tepsibe teszem úgy, hogy a hátán feküdjön. Öntök alá egy kevés olajat.
Sós vízben megfőzöm a kockára vágott krumplit.
A töltelékhez a darált húst a tejszínnel, a krumplival  és a gesztenyével összekeverem, majd hozzáadom a fűszereket is, ezekkel is összedolgozom, majd beletöltöm a pulykába.

A pulyka mellét és combját megvagdosom és a szalonnát akkora darabokra vágom, hogy bele tudjam tenni a résekbe.
Jó alaposan megsózom a húst és alaposan szétkenem rajta.
Kicsit meg is nyomkodhatjuk, hogy alaposan beivódjon.

Az aszalt szilvát, az almát és a körtét apróra vágom és szintén a pulyka belsejébe tömöm.
Ha marad töltelék, azt én általában alufóliába tekerem és a pulyka mellett külön megsütöm.
Ha előkészítettünk mindent, meglocsoljuk a borral.

Alufólia alatt ~190 fokos sütőben 2 órán keresztül sütöm.
2 óra után leveszem a fóliát és néha a szaftjával meglocsolva még kb 40 percig sütöm. Ekkor a bőre már szép ropogósra sül.

Ökölszabály lehet, hogy a pulykát a melle húsára nézve centinként egy órát kell sütni. Egy bébi pulyka átlag 3 centi vastag.

Tálaláskor a tányérra mindig kerül a húsból, a töltelékből és a külön sült töltelékből is :-)
Ha van otthon egy kis áfonya lekvár, akkor abból egy evőkanálnyi a hús mellé mártogatósnak nagyon finom.

További ételek, amelyek érdekelhetnek:

Grillezett csirkemell

Grillezett csirkemell

Grillezve minden étel egy kicsit más. Az a karamellás íz, ami a sült ételekhez ilyenkor társul, teljesen rendkívüli ízt kölcsönöz a legáltalánosabb összetevőknek is. A grillezett csirkemellet először a görög saláta kísérőjeként készítettem. Csak később lett belőle önálló étel.
csirkemell fokhagyma olaj

Sült egész csirke

Sült egész csirke

A sült egész csirke azért nagyszerű választás, mert szinte mindenki mást szeret a sült csirkében. Van, aki a combját és van aki mellét. Én nagyon szeretem a szárnyát is. Amikor egész csirkét sütök, az ebéd jobban hasonlít egy kőkorszaki örömünnepre, mint egy vasárnapi ebédre :-)
csirke só olaj

Eszközök

Elküldöm ezt a receptet levélben
Share on Tumblr

Nézd meg mit főzhetsz még ezekből

pulyka, gesztenye, alma, körte, szalonna, fehérbor