Mentaszörp

(deszert)

Mentaszörp

Hozzávalók:

7 liter víz, rengeteg menta levél, 25 dkg citromsav, 10 kg kristálycukor, 10 db citrom, 2 kávés kanál nátrium-benzonát,

Elkészítés:

Ezzel a fincsiséggel tavaly találkoztam, amikor a barátnőm érdeklődött, hogy mit csinálok a kertben található rengeteg mentával?
Ő menta szörpöt készített belőle.
Nálunk a menta egy tőből szaporodott el, és gyakorlatilag megszállta a kertet, így arra gondoltam, hogy megritkítom. De ahogy megkóstoltam barátnőm menta szörpét, tudtam, hogy ezt nekem is meg kell tanulnom :-)

Nem bonyolult elkészíteni.
Egy 12 literes fazékba készítem el.
A vizet, a citromsavat és a cukrot egy órán keresztül felfőzöm, majd hagyom kihűlni.
Az összes mentát leveleire szedem, megmosom, majd beleteszem a kihűlt szirupba.
10 darab citromot alaposan megmosok, majd vékony szeletekre vágok és beleteszem a mentás szirupba.
3 napon keresztül benne hagyom a lét a fazékban.
Közben naponta többször is a citromot kinyomkodom, összenyomom, hogy jól összeérjenek az ízek.
A negyedik nap reggelén leszűröm a lét.
Fél liter langyos vízben elkeverem a 2 kávéskanál nátrium-benzonátot, majd  belekeverem a mentás szörpbe.
Kb. 10-12 üveg szörp készül belőle.

Ilyenkor nyáron kihagyhatatlan frissítő. Pár levél mentával és 1 karika citrommal szoktam felszolgálni :-)

További ételek, amelyek érdekelhetnek:

Gyömbéres-uborkás frissítő

Gyömbéres-uborkás frissítő

Ebben a nagy melegben mindenki vágyik egy frissítő, finom üdítőre. De miért igyuk azt a sok cukros löttyöt, ha egészséges és finom hűsítőt is csinálhatunk pár finom összetevőből?
gyömbér menta citrom uborka

Eszközök

Elküldöm ezt a receptet levélben
Share on Tumblr

Nézd meg mit főzhetsz még ezekből

menta, cukor, citrom