Kattancs

Kattancs

Hozzávalók:

60 dkg liszt, kb. 3 dl langyos tej, 1 tojás, 5 dkg olvasztott vaj a tésztához, 2 evőkanál cukor, csipet só, 2,5 dkg élesztő, 2 nagy evőkanál őrőlt pirospaprika, 4 evőkanál porcukor, 4 dkg olvasztott vaj a töltetékhez,

Elkészítés:

A kattancs úgy került a repertoáromba, hogy a nagyobbik lányom indult egy néprajzi versenyen, ahol táj ételeket is kellett csinálni. Mivel édesszájú, így csak valamilyen sütemény jöhetett szóba.
Megnéztük a lehetőségeket, és így esett a választás a kattancsra.

Hatalmas sikert aratott a zsűriben, sőt még másnap a tanárok is áradoztak róla. Nem tudom, hogy volt-e szerepe a helyezésben a sütinek, de azért megveregettem én is vállam :-)

Az elkészítése nem bonyolult.

A tejbe belekeverek 1 evőkanál cukrot és langyosra melegítem. Elkeverem benne a cukrot és belemorzsolom az élesztőt. (Lehet élesztő port is használni). Langyos helyre teszem és felfuttatom.

A lisztet egy tálba teszem és hozzáadom a sót, a tojást és a maradék cukrot. Jól összekeverem majd hozzáöntöm a felfutott élesztőt. Alaposan összedolgozom majd hozzáadom az olvasztott vajat és ezt is jó alaposan beledolgozom.

Letakarom és hagyom 1 órát állni. Ezalatt megkel.

Ha megkelt deszkán kinyújtom majd megszórom pirospaprikával amit egyenletesen szétterítek a tésztán. Majd jó alaposan megszórom porcukorral és ezt is szétterítem. Ezután az olvasztott vajjal meglocsolom és feltekerem.

A feltekert tésztát patkó alakúra hajtom és sütőpapírral bélelt tepsibe teszem.
Letakarom és hagyom 15 percig állni. Akkor jó, ha kb a duplájára dagadt.

Felverek egy tojást és megkenem vele a tésztát, majd 170-180 fokos sütőben 40 percig sütöm.

Hagyományosan bableves mellé ették, de nálunk süteményként funkcionál :-)

Támogass minket azzal, hogy a hirdetésre kattintasz. Köszönjük!

További ételek, amelyek érdekelhetnek:

Barackos piskóta tekercs

Barackos piskóta tekercs

A barackos piskótatekercs gyerekkorom kedvenc receptje. Nagyon sok szép régi emlék kapcsolódik hozzá. Amikor sütök egy adaggal, és majszoljuk a családdal eszembe jutnak a régi nyarak, amikor eltettük a házi barack lekvárt, vagy amikor mindenki segíteni akart az elkészítésben, hogy lenyalhassa a kanálon maradt lekvárt.
Barack lekvár tojás liszt cukor

Hókifli

Hókifli

A hókifli nálunk karácsonyi sütemény. Vendégváráshoz ilyenkor alap.

Eszközök

Elküldöm ezt a receptet levélben
Share on Tumblr

Nézd meg mit főzhetsz még ezekből

őrölt pirospaprika, liszt, élesztő, vaj, tojás

Szólj hozzá